Bartomeu onder vuur in tv-debat: ‘Jij bent van het Real Madrid-model’
Barcelona kiest zaterdag een nieuwe voorzitter en hoewel Josep Maria Bartomeu i Floreta nog altijd de favoriet lijkt te zijn om herkozen te worden, kan het vertrouwen van de socios in de 52-jarige ondernemer na dinsdagavond flink zijn gedaald. Bartomeu werd tijdens een televisiedebat namelijk van alle kanten aangevallen door tegenkandidaten Agustí Benedito, Toni Freixa en Joan Laporta.
De twee uur durende krachtmeting werd in het Camp Nou georganiseerd door televisiezender TV3 en Catalunya Rèdio en journalist Bernat Soler voelde de kandidaten aan de hand van vier categorieën aan de tand: het functioneren van het vorige bestuur onder leiding van Bartomeu, het sportieve en het financiële gedeelte en de maatschappelijke rol die de regerend Champions League-winnaar vervult.
Laporta, die tussen 2003 en 2010 de hoogste baas was bij Barcelona en gesteund wordt door Johan Cruijff, herhaalde nog maar eens dat Bartomeu een slechte president zou zijn voor de aankomende jaren: “Jij wordt beschuldigd van fraude, corruptie en belastingontduiking en dat is schadelijk voor de club. Jij hebt Barcelona op deze manier in diskrediet gebracht en mag je niet langer achter de club verschuilen”, brieste Laporta tegen Bartomeu.
Benedito, een 51-jarige zakenman, sloot zich bij de woorden van Laporta aan: “De ambtstermijnen van Bartomeu en Sandro Rosell hebben slecht uitgepakt. We schamen ons kapot dat de naam van Qatar op ons shirt staat, dat de club wordt beschuldigd van fraude en dat we een transferban opgelegd hebben gekregen.” Freixa noemde de kritiek op Bartomeu ‘overdreven’, maar zei wel dat er een nieuwe voorzitter moet komen omdat het vertrouwen binnen La Masía weg is en omdat Bartomeu ‘leiderschap’ ontbeert.
Bartomeu verdedigde zich door te stellen dat Barcelona in zijn periode positieve sportieve en financiële resultaten heeft geboekt, dat hij te allen tijde heeft geprobeerd om Barcelona en (de familie van) Neymar in het miljoenenspel rondom de Braziliaanse aanvaller te beschermen, soms ook maar afhankelijk is van wat de advocaten hem aan informatie aanleveren, dat de jeugdopleiding prima functioneert en dat de sponsordeal van de Qatar Foundation niet per definitie slecht is voor Barcelona.
“Er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat Qatar ons een slecht imago oplevert”, zei Bartomeu, die daarover weer werd aangevallen door Laporta: “Je hebt ooit gezegd dat je de rijke geschiedenis van Barcelona altijd zou respecteren, maar jij hebt het belangrijkste onderdeel van die hele geschiedenis verkocht: het shirt. We moeten terug naar UNICEF.” En Benedito: “Ik ben het met Laporta eens. We worden nu gesponsord door een regime dat terrorisme financiert. De deal met Qatar is een van de slechtste beslissingen uit de clubgeschiedenis. Ik begrijp niet hoe jij, Bartomeu, zoiets kan blijven verdedigen.” Qatar betaalt jaarlijks 32 miljoen euro aan Barcelona.
De tegenstanders van Bartomeu herhaalden tevens dat er meer talent moet doorstromen en dat Barcelona zich minder moet richten op het kopen van stervoetballers. “De club heeft vorig jaar 180 miljoen euro uitgegeven en er wordt nu gesproken over een bedrag van honderd miljoen voor Paul Pogba. Dit is het Galáctico-model en niet het model van Barcelona”, foeterde Freixa, voormalig woordvoerder van Barcelona en door Laporta al eens omschreven als de submarino ofwel trawant van Bartomeu. Freixa zou door Bartomeu zijn ingezet om stemmen weg te halen bij de andere kandidaten Laporta en Benedito.
Laporta deelde de mening van Freixa overigens wel en zei dat Barcelona voorzichtig met de miljoenen moet omgaan: “Bartomeu, op deze manier vertegenwoordig jij het model van Florentino Pérez! Als jij bijvoorbeeld Pogba wil halen, dan moet je met Mino Raiola om de tafel en niet zozeer met Juventus. Of zijn jullie alleen in Turijn geweest om foto’s te maken? Jij zegt wel steeds dat Barcelona onder jouw leiding de sextuple heeft gewonnen, maar jij was toch degene die het contract van Gerardo Martino wilde verlengen?”, deelde Laporta nog maar eens een sneer uit.
De vier voorzitterskandidaten waren het over één onderwerp overigens wel eens: Arda Turan is een geschikte speler voor het team van trainer Luis Enrique. De nieuwe preses heeft tot 20 juli de tijd om de Turk tegen een bedrag van 30,6 miljoen euro terug te sturen naar Atlético Madrid, maar dat lijkt dus niet te gaan gebeuren. Barcelona nam Arda vorige week maandag voor minimaal 34 en maximaal 41 miljoen over van Atléti; hij tekende een vijfjarig contract. Volgens peilingen hebben de socios een lichte voorkeur voor Bartomeu, maar de vraag is of zij dat zaterdag tijdens de stemming ook laten blijken.