Basisdebutant Isco blinkt uit bij Spanje en maakt prachtig doelpunt

Gijs Freriks15 nov 2014, 21:37
Laatst bijgewerkt: 15 nov 2014, 21:37

De nationale ploeg van Spanje heeft geen fout gemaakt in de vierde speelronde van de EK-kwalificatiereeks. Op het veld van Huelva werd Wit-Rusland eenvoudig met 3-0 verslagen en de Spanjaarden staan nu samen met Oekraïne met negen punten op de tweede plaats in Groep C. Slowakije won ook zijn vierde duel en gaat aan kop.

Spanje - Wit-Rusland 3-0
Voor het eerst in negen jaar tijd was de voltallige Grote Vijf afwezig bij de Spaanse ploeg. Xabi Alonso en Xavi gingen na het WK in Brazilië met interlandpensioen en Cesc Fàbregas, Andrés Iniesta en David Silva ontbraken zaterdag vanwege blessureleed in het Estadio Nuevo Colombina. De laatste keer dat de Zuid-Europeanen een interland zonder deze vijf spelbepalende middenvelders speelden, was in oktober 2005 tegen San Marino. Desondanks waren de Spanjaarden wel gewoon de bovenliggende partij en met name basisdebutant Isco liet mooie dingen zien en hij opende na achttien minuten ook de score. Hij ontving de bal van Koke en schoot het leer van ruime afstand in de korte kruising: 1-0.

Even later maakte Sergio Busquets er, met een schot van zo’n achttien meter in de korte hoek, 2-0 van. Daarmee maakte Spanje voor het eerst sinds de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk in november 2009 twee doelpunten in één minuut. De score had overigens al eerder geopend kunnen worden, ware het niet dat Pedro Rodríguez na een prachtig balletje van Santi Cazorla van dichtbij voorlangs mikte. Na de twee doelpunten nam Spanje wat gas terug en werden er tot de rust ook geen grote kansen meer gecreëerd. Tien minuten na de pauze kwam La Furia Roja op een 3-0 voorsprong: Juanfran bezorgde de bal bij Pedro, die vervolgens met zijn linker hard raak schoot.

Een minuut eerder had spits Paco Alcacer nog de lat geraakt met een kopbal, na een voorzet van diezelfde Pedro. Na die treffer durfde Wit-Rusland ook nadrukkelijker vooruit te voetballen, maar mogelijkheden leverde dat niet op. Bij het thuisland van bondscoach Vicente del Bosque maakte José Callejón van Napoli nog zijn debuut; hij kwam twintig minuten voor tijd in de ploeg voor Cazorla. Pedro raakte in de slotfase nog de paal. De laatste keer dat Spanje overigens in eigen land verloor, was in november 2006 (Roemenië, 0-1). De laatste kwalificatiewedstrijd voor een groot toernooi dateert zelfs van juni 2003, toen Griekenland te sterk bleek.

Macedonië - Slowakije 0-2
Slowakije won ook zijn vierde wedstrijd en dit keer moest Macedonië eraan geloven. De bezoekers kwamen na een voorzichtige beginfase na 25 minuten op voorsprong: Vladimir Weiss bereikte Juraj Kucka en die vond met zijn schot de onderhoek. Slowakije ging na die goal steeds beter spelen en Adam Nemec maakte er op slag van rust 0-2 van, na een voorzet vanaf de linkerflank. In de tweede helft gebeurde er weinig noemenswaardigs meer in Skopje, al raakte Aleksandar Trajkovski namens Macedonië nog wel de lat. Een punt zat er echter niet in voor het thuisland en Slowakije blijft zodoende met twaalf punten de trotse koploper van Groep C.

Luxemburg - Oekraïne 0-3
Met Denis Oliynyk van Vitesse in de basiself was Oekraïne oppermachtig tegen Luxemburg. In de beginfase kregen Roman Zozulya en diezelfde Oliynyk al kansen om te scoren en na een halfuur tikte doelman Jonathan Joubert een hard afstandsschot van Vyacheslav Shevchuk over de deklat. Uit de daaropvolgende hoekschop kreeg Luxemburg echter toch een goal om de oren: Andriy Yarmolenko schoot een afvallende bal hoog in het doel. In de tweede helft groeide de aanvaller van Dynamo Kiev al helemaal uit tot de man van de wedstrijd in het Stade Josy Barthel. Na 53 minuten schoot hij de bal van dichtbij in de verre hoek en weer drie minuten later zorgde de linkspoot voor de 0-3. Beide partijen kregen nog één kans, maar Sergiy Sydorchuk en Mario Mutsch schoten naast. Luxemburg blijft op één puntje staan.