voetbalzone

Basisklant Büttner bekert door, Arsenal haalt uit, Vertonghen scoort

Thijs Post26 sep 2012, 22:56
Laatst bijgewerkt: 26 sep 2012, 22:56
Advertentie

De eerste ronden van de League Cup, ook wel Capital One Cup geheten, zijn voor managers van de Engelse topploegen een gelegenheid om eens wat andere mensen dan gebruikelijk speeltijd te gunnen. Zo ook woensdag bij Manchester United, Arsenal en Liverpool. The Red Devils traden in het tweede bekertoernooi tegen Newcastle United aan met een onervaren achterhoede, maar zegevierden wel: 2-1. In Londen pakte Arsenal uit tegen Coventry City, dat actief is op het derde niveau. Liverpool dankte Nuri Sahin en een uitblinkende Oussama Assaidi en Tottenham Hotspur had mede dankzij een goal van Jan Vertonghen weinig moeite met Carlisle.

/

Manchester United - Newcastle United 2-1
Manchester United-manager Sir Alex Ferguson maakte van de gelegenheid gebruik om een aantal jongelingen te laten proeven aan het hoogste niveau. Zo bestond de defensie uit Marnick Vermijl, Michael Keane, Scott Wootton en Alexander Büttner, terwijl Wayne Rooney zijn rentree maakte na zijn blessure. De onervaren defensie deerde United niet, al duurde het tot vlak voor de pauze voordat er voor de eerste keer werd gescoord. Middenvelder Anderson trok vanaf links naar binnen op zoek naar het schot en haalde ook verwoestend uit; via de binnenkant van de paal was Newcastle-keeper Rob Elliot compleet kansloos.

Tien minuten na de onderbreking tekende Tom Cleverley met zijn eerste doelpunt voor the Red Devils in negentien optredens voor de 2-0. Newcastle, zonder de nog niet fitte Tim Krul en met Vurnon Anita de gehele wedstrijd op de bank, kwam terug in de wedstrijd en had daar twee invallers voor nodig. Shane Ferguson bediende Papiss Cissé, die boven de verdediging uittorende om zijn eerste doelpunt in negen duels te produceren. Newcastle ging op zoek naar een verlenging en kreeg die bijna, toen Cissé vlak voor het eindsignaal de lat vond. Even daarvoor had Javier Hernández namens United ook al de lat geraakt.

/

Arsenal - Coventry City 6-1
Als er een schaap over de dam is, volgen er meer? Voorlopig is dat niet het geval voor Olivier Giroud. De Franse spits van Arsenal werd in de zomer overgenomen van Montpellier en kwam na een paar optredens voor the Gunners al onder vuur te liggen omdat hij te weinig zou scoren. Woensdagavond opende hij in het kader van de Capital One Cup zijn rekening, door tegen Coventry City het net te vinden na voorbereidend werk van Francis Coquelin. Wie dacht dat het doelpunt bevrijdend zou werken had het mis. Na rust mocht de aanvalsleider vanaf elf meter aanleggen om zijn totale doelpuntenproductie direct te verdubbelen, maar dat lukte hem nou net niet: keeper Joe Murphy keerde zijn inzet.

Wellicht was de aanvaller van zijn à propos gebracht door de streakers die het veld van het Emirates Stadium betraden, maar Alex Oxlade-Chamberlain en Andrei Arshavin waren dat even later niet. Met een mooie knal van afstand tekende Oxlade-Chamberlain voor de 2-0, terwijl Arshavin voor Arsenal zijn eerste treffer in meer dan een jaar produceerde. Ook Theo Walcott pikte twee doelpuntjes mee (de 4-1 en de 6-1), terwijl ook de minder bekende spelers een duit in het zakje deden. Ignasi Miquel tekende voor de vijfde treffer van Arsenal door een voorzet van Nico Yennaris tegen de touwen te koppen. Tussendoor had Callum Bell namens Coventry voor de eretreffer gezorgd.

/

West Bromwich Albion - Liverpool 1-2
Assaidi heeft woensdag, na zijn debuut in de Europa League, weer minuten gepakt in het shirt van Liverpool. De van SC Heerenveen overgenomen vleugelaanvaller deed het in het Capital One Cup-duel met West Bromwich Albion zeker niet slecht: de international van Marokko zorgde aan de linkerkant voor veel dreiging en kreeg een aantal maal de handen van de meegereisde Liverpool-supporters op elkaar. Het was echter een andere nieuweling die de hoofdrol speelde bij de ploeg van manager Brendan Rodgers, te weten Nuri Sahin. De van Real Madrid gehuurde middenvelder maakte hoogstpersoonlijk de 1-0 achterstand (doelpunt Gabriel Tamas na een blunder van Brad Jones, die de bal zomaar uit zijn handen liet vallen) ongedaan.

Tien minuten na de openingstreffer haalde de Turk van een meter of dertig uit en net als even daarvoor aan de andere kant ging ook nu de keeper niet vrijuit. WBA-goalie Ben Foster liet de stuiterende bal onder zijn lichaam doorglippen. Het duel leek op verlengen uit te draaien, maar even voor het eindsignaal scoorde Sahin na een uitstekende aanval zijn tweede van de avond. In de slotfase liet Liverpool-manager Brendan Rodgers de piepjonge Jerome Sinclair nog invallen en dat betekende een record. De spits werd zes dagen geleden zestien jaar en is nu de jongste speler ooit in de hoofdmacht van Liverpool. Jack Robinson ging hem voor, die was in 2010 zestien jaar en 250 dagen oud toen hij zijn debuut maakte.

/

Carlisle - Tottenham Hotspur 0-3
Vertonghen weet inmiddels hoe scoren in Engeland voelt. Na 37 minuten spelen kopte de verdediger uit een uitstekende voorzet van Gylfi Sigurdsson achter doelman Mark Gillespie: 0-1. André Villas-Boas had zijn team op diverse plaatsen gewijzigd en koos opvallend voor Carlo Cudicini; Hugo Lloris noch Brad Friedel onder de lat. Na een klein uur spelen gooide Andros Townsend het duel op Brunton Park in het slot. Hij rondde net buiten het strafschopgebied uitstekend af. Eén minuut voor tijd verscheen ook de naam van Sigurdsson op het scorebord: 0-3.

Bezig met laden …