Bayer treurt na remise tegen Barcelona; AS Roma haalt opgelucht adem

Gijs Freriks09 dec 2015, 21:40
Laatst bijgewerkt: 09 dec 2015, 21:40

AS Roma gaat in het kielzog van Barcelona naar de knock-outfase van de Champions League. I Giallorossi bleven woensdag op een brilstand steken tegen BATE Borisov (0-0), maar doordat Bayer Leverkusen tegelijkertijd niet wist te winnen van Barcelona (1-1), gaan de Italianen door naar de achtste finale. Lionel Messi maakte overigens zijn tachtigste doelpunt in de Champions League.

Bayer Leverkusen – Barcelona 1-1
Leverkusen moest een beter resultaat boeken dan Roma tegen BATE en legde direct veel energie in de wedstrijd. Dat leverde onder meer een gevaarlijk schot van Hakan Calhanoglu op, maar na twintig minuten werd het plotsklaps 0-1. Lionel Messi werd voor het doel gezet door Ivan Rakitic, omspeelde de doelman en schoof binnen. Barcelona kon niet lang van die voorsprong genieten, want drie minuten later knalde Javier Hernández op aangeven van Admir Mehmedi knap binnen. Hij werd de eerste Mexicaan die in één Champions League-seizoen vijfmaal wist te scoren. Het spel golfde vervolgens op en neer en onder anderen Messi kreeg een kans, maar hij schoof na een pass van Jordi Alba naast.

In het eerste kwartier na rust liet Bayer zien per se te willen winnen, want er werd een aantal goede mogelijkheden gecreëerd en de beste was voor Karim Bellarabi. De Duits international stuitte na een pass van Chicharito van dichtbij op Marc-André ter Stegen en de keeper tikte even later een afstandsschot van Kevin Kampl over de dwarsligger. Barcelona, dat de laatste zes Europese wedstrijden tegen Bayer won, liet in de tweede helft maar weinig zien en leek het wel welletjes te vinden. Ook bij Bayer vloeiden de krachten weg, maar in de slotfase kreeg Hernández nog een enorme kans op de 2-1, maar Ter Stegen redde.

AS Roma - BATE Borisov 0-0
Roma kon niet beschikken over Francesco Totti en Gervinho en Mohamed Salah waren niet fit genoeg om in de basis te beginnen. Desondanks was de thuisploeg in de eerste helft de bovenliggende partij in het eigen Stadio Olimpico, al speelde men ook weinig geïnspireerd en werd er vooral voorzichtig geacteerd. De beste kans was voor Antonio Rüdiger, wiens kopbal bij een hoekschop werd weggetrapt door Aleksandr Hleb alvorens Daniele De Rossi kon binnentikken. Onder anderen Radja Nainggolan en Miralem Pjanic lieten eveneens mogelijkheden liggen en BATE kwam aan de andere kant niet verder dan twee afstandspogingen.

Het Roma van de bekritiseerde Rudi Garcia kwam goed uit de kleedkamer, maar was niet scherp in de afronding. De afwerking van Dzeko was na een pass van Pjanic ondermaats, de Bosniër schoot even later naast en Sergey Chernik keerde een schot van Alessandro Florenzi. In het tweed kwart kregen Pjanic en Dzeko nog goede mogelijkheden en aan de andere kant voorkwam Wojciech Szczesny een blamage voor de Romeinen. De doelman hield Mikhail Gordeychuk en Filip Mladenovic van scoren af en Roma werd, ondanks dat men dus verder bekerde, na afloop getrakteerd op een hels fluitconcert.