Bayern München sleept zege voor poorten van de hel weg

Erik van Dam16 mrt 2016, 22:17
Laatst bijgewerkt: 16 mrt 2016, 22:17
/

Bayern München is woensdag op wonderbaarlijke wijze doorgedrongen tot de laatste acht in de Champions League. Na de 2-2 tegen Juventus in de heenwedstrijd waren de Duitsers favoriet voor de return, maar de eerste helft verliep dramatisch en leverde een 0-2 achterstand op. Nadat Robert Lewandowski voor 1-2 zorgde trok Thomas Müller de stand in blessuretijd echter gelijk en dus stond het 4-4 over twee duels. In de tweede verlenging sloeg Bayern vervolgens tweemaal toe, eerst via Thiago Alcántara en daarna via Kingsley Coman (4-2).

De Italianen kwamen drie weken geleden fraai terug uit geslagen positie en namen nu meteen het voortouw in München. Al in minuut vijf werd de voorsprong een feit, toen David Alaba helemaal mis zat bij een bal over de defensie en ook Manuel Neuer onnodig snel zijn doel uit kwam rennen. Stephan Lichtsteiner zat er handig tussen en passte direct opzij naar het midden, waar Paul Pogba de bal zo voor het intikken had. Het was het snelste doelpunt van dit seizoen van de Oude Dame in alle competities.

/

Bayern, dat de afgelopen twee jaar sneuvelde in de halve finale (tegen Real Madrid en Barcelona) wist dat het vol aan de bak moest en sowieso moest scoren om door te gaan. Franck Ribéry en Douglas Costa probeerden het een keer, maar boekten geen succes. Juventus bleef zelf rustig zoeken naar kansen en scoorde na 22 minuten een tweede maal, maar de treffer van Álvaro Morata werd ten onrechte afgekeurd wegens buitenspel. Bayern kwam dus weg, maar zou de deksel niet veel later alsnog keihard op de neus krijgen.

Net voor er een half uur verstreken was leden de Duitsers voorin balverlies en schakelde Juventus razendsnel om. Morata ging aan de wandel en legde zestig meter af met de bal aan de voet, waarbij hij zes man bezig hield en niemand hem durfde neer te leggen uit angst voor rood. De Bayern-verdediging zag Juan Cuadrado daarbij over het hoofd en Morata vond zijn teamgenoot, waarna de Colombiaan aannam, Philipp Lahm uitkapte en de bal achter Neuer mikte voor de 0-2: zijn eerste doelpunt ooit in de Champions League.

/

Bayern liet zich niet compleet onbetuigd en kwam vlak voor rust nog wel gevaarlijk aanzetten, maar Gianluigi Buffon redde met de benen op een schot van Lewandowski dat recht op hem afkwam. De legendarische keeper van Juventus stond overigens voor de negentigste keer in het veld tijdens een Champions League-duel, een verbetering van Alessandro Del Piero’s record. Hij zag hoe Pogba zijn team nog bijna aan de 0-3 hielp, maar Neuer redde oog in oog met de Fransman en Lichtsteiner benutte de rebound niet.

Aan het begin van de tweede helft stond Bayern voor een gigantisch moeilijke missie: minstens twee keer scoren tegen een hecht Juventus. De eerste kans was opnieuw voor de bezoekers uit Turijn, via Morata. Hij schoot echter laag in de handen van Neuer en dus week het gevaar alweer vlot. Een minuut later kreeg de spits een nieuwe mogelijkheid, maar schoot hij met veel Bayern-spelers om zich heen over het doel. Het publiek in de Allianz Arena hield de adem in en hoopte op een wonder in het laatste half uur.

/

Dat wonder zou uiteindelijk ook geschieden en de basis werd gelegd in minuut 73. Nadat Coman was ingevallen duurde het niet lang of de 1-2 werd een feit: Douglas Costa zette scherp en goed voor richting de tweede paal en daar kopte Lewandowski van dichtbij tegendraads de 1-2 binnen: zijn 31ste doelpunt in de Champions League in 48 wedstrijden. Bayern voelde nieuwe hoop opborrelen en ging er nog voor en net na het verstrijken van de negentigste minuut scoorde het nog eens.

Coman, die de voorassist gaf bij Lewandowski’s doelpunt, was opnieuw dreigend tegen zijn oude club en gaf een afgemeten voorzet op Müller, die buiten bereik van Buffon raak knikte in de linkerhoek en Bayern zo nieuw leven schonk. De Allianz Arena werd gek van vreugde in de wetenschap dat er een verlenging aan zou komen. In de eerste helft van die verlenging hield Juventus stand, maar in het tweede deel brak men alsnog. In minuut 108 combineerde Thiago vlot met Müller in de zestien meter en schoot de Spanjaard raak in de linkerhoek, waarna Coman zijn geweldige invalbeurt bekroonde met de 4-2.

Arjen Robben, die door een dijbeenblessure niet kon meespelen, zag zijn team zodoende doorbekeren en mag zelf uitzien naar een optreden in de kwartfinale van de Champions League. De doorgang van Bayern betekent ook dat Josep Guardiola zicht houdt op de voltooiing van zijn grote droom: de Champions League winnen met der Rekordmeister en daarna als een triomfator weggaan uit Duitsland, voor een nieuw avontuur in Manchester.