Bayern München voor vijfde keer op rij Herbstmeister

Erik van Dam12 dec 2015, 16:22
Laatst bijgewerkt: 12 dec 2015, 16:22

Bayern München heeft na de zege op Dinamo Zagreb in de Champions League opnieuw een zege geboekt. De kampioen herstelde zich van de eerste competitienederlaag van vorig weekend, uit bij Gladbach, door thuis FC Ingolstadt te kloppen (2-0). Het verschil met Borussia Dortmund (dat zondag speelt) is nu acht punten en kan maximaal worden teruggebracht tot vijf, dus is Bayern met nog één speelronde voor de winterstop zeker van het Herbstmeisterschaft. VfL Wolfsburg kwam zaterdag terug van een 0-1 achterstand tot een 1-1 remise tegen Hamburger SV, terwijl Huub Stevens en TSG Hoffenheim de laatste plaats overdeden aan VfB Stuttgart.

Bayern München - FC Ingolstadt 2-0
Josep Guardiola kon niet beschikken over Medhi Benatia, Arjen Robben en Franck Ribéry en dat bood ruimte voor onder meer Joshua Kimmich en Kingsley Coman. Robert Lewandowski begon ook als vanzelfsprekend aan het duel en hij kreeg halverwege de eerste helft een dot van een kans, maar nadat hij keeper Ramazan Özcan klopte bracht een verdediger nog redding op de doellijn. Aan de overkant had Manuel Neuer het zeker niet rustig en in de laatste paar minuten voor rust dook FC Ingolstadt tot drie keer toe gevaarlijk op voor zijn doel. Bayern hield echter stand onder die druk en ging rusten met 0-0.

Vijf minuten na rust besloot Guardiola om Arturo Vidal eraf te halen en Thiago Alcántara speeltijd te geven. De wissel deed het aanvalsspel goed en bijna werd het gauw 0-1, maar een nieuwe kans was niet besteed aan Lewandowski: de Pool schoot over en zag Thomas Müller even later ook niet afronden. Kans nummer vier ging er wél in en dat gebeurde met nog een ruime twintig minuten te gaan. Lewandowski ontving een diepe bal van Jerome Boateng en keeper Özcan schatte die verkeerd in: hij ging te vroeg zijn doel uit. Lewy omspeelde hem en mikte daarna binnen voor de 0-1.

Het verzet van Ingolstadt was daarmee gebroken en tien minuten na de 1-0 van Lewandowski maakte aanvoerder Philipp Lahm de tweede voor Bayern. Na terugleggen van Müller maakte de Kapitän het af en tekende hij voor zijn eerste competitiedoelpunt sinds oktober 2014. De voorsprong kwam geen moment in gevaar en Ingolstadt, dat rechts achterin begon met de Nederlander Tobias Levels, wist de kampioen niet te verontrusten. Voor het vijfde seizoen op rij is Bayern de nummer één van de Bundesliga in de eerste seizoenshelft. In de afgelopen drie jaar leidde het ook tot de uiteindelijke echte titel.

VfL Wolfsburg - Hamburger SV 1-1
Na de doortocht in de Champions League lieten die Wölfe een vervelende steek vallen in de eigen competitie. Vorige week haalde Borussia Dortmund de punten op in de Volkswagenarena en nu mocht Hamburger SV hetzelfde doen. Na een wat matte eerste twintig minuten was de eerste de beste kans meteen raak: Pierre-Michel Lasogga stuitte met een schot op Diego Benaglio en in de rebound zorgde Nicolai Müller voor 0-1. VfL Wolfsburg kwam vervolgens niet meer terug en dus bracht Dieter Hecking een extra spits erin: Bas Dost, die in de eerste helft bankzitter was. Met de lange Nederlander erbij in de aanval liep het beter en VfL Wolfsburg kwam een kwartier voor tijd terug in de wedstrijd dankzij Maximilian Arnold: daarna bleef het bij 1-1.

TSG Hoffenheim - Hannover 96 1-0
Hekkensluiter Hoffenheim won dit seizoen pas één keer, maar wilde daar in een rechtstreeks duel met mede-laagvlieger Hannover koste wat kost verandering in brengen. Jonathan Schmid gaf daar na een half uur spelen de eerste aanzet toe. Hij toonde zich zeer attent na een strakke voorzet van Kevin Volland en kopte vanaf de strafschopstip fraai raak in de lange hoek. Hoffenheim hield die voorsprong de gehele wedstrijd vast en mag daardoor eindelijk weer eens drie punten aan het totaal toevoegen. Het elftal van Huub Stevens verlaat daarmee de laatste plek in de Bundesliga en staat nu zeventiende. VfB Stuttgart is de nieuwe hekkensluiter.

Darmstadt - Hertha BSC 0-4
Hertha BSC is dé verrassing van dit seizoen en de club uit Berlijn ging op bezoek bij promovendus Darmstadt vrolijk door waar het al maanden mee bezig is. Bankzitter Roy Beerens zag hoe Vedad Ibisevic de gasten na twaalf minuten aan een voorsprong hielp. De Bosniër tikte de bal van dichtbij binnen na een lage voorzet van Mitchell Weiser. Marvin Plattenhardt knalde niet veel later uit een vrije trap fraai de 0-2 binnen. Hertha ging na de pauze verder waar het was gebleven. Na een verlengde hoekschop werkte Ibisevic de 0-3 binnen, waarna Salomon Kalou de eindstand tien minuten voor tijd op 0-4 bepaalde. De Ivoriaan omspeelde doelman Christian Mathenia en schoof koelbloedig binnen.

Werder Bremen - 1. FC Köln 1-1
Werder Bremen had de punten na een moeizame reeks hard nodig en leek lange tijd op weg naar een zege. Jannik Vestergaard opende vroeg de score. De Deen kreeg de bal op zijn hoofd na een ingestudeerde hoekschop en knikte van dichtbij raak. Het bleef daarna razendspannend, al was dat vooral te wijten aan Anthony Ujah. De spits werd zeven minuten voor rust onderuit gehaald in de zestien, maar verzuimde om de daarop gegeven strafschop te verzilveren. De 2-0 bleef daarmee uit, waardoor de bezoekers uit Keulen mochten daardoor blijven hopen. In de slotfase viel de gelijkmaker. Dusan Svento schoot raak nadat Felix Wiedwald twee seconden daarvoor nog een waanzinnige redding had verricht. Die 1-1 bleef staan.