voetbalzone

BBC-analisten wijzen twee sleutelspelers aan bij Oranje tegen Argentinië

Jonathan van Haaster09 dec 2022, 18:58
Laatst bijgewerkt: 09 dec 2022, 18:58
Advertentie

Bij de BBC heeft men volop vertrouwen in een goede afloop voor het Nederlands elftal. Analisten Rio Ferdinand en Alan Shearer prijzen de organisatie van bondscoach Louis van Gaal, die volgens de oud-topvoetballers staat als een huis. Daarnaast worden de vleugelverdedigers van Oranje, Denzel Dumfries en Daley Blind, geroemd.

"Dumfries is cruciaal, net als Blind", stelt Ferdinand. "Zij zijn de spelers die achter de linies komen. Dumfries is een speler die in de één-tegen-één komt. Hij komt aanvallend op en is de uitlaatklep van Oranje. Het gaat hem niet alleen om het staan in aanvallende posities, maar ook om wat hij met de bal doet. Hij kiest spelers uit, maar ook de juiste mensen. Zodra hij in aanvallende posities komt, stelt hij niet teleur. Ik denk dat dat precies is wat Van Gaal wil zien."

Ook Shearer steekt de loftrompet over de twee wingbacks. "De kans is groot dat ze precies hetzelfde doen", doelt de oud-spits van onder meer Newcastle United op de wedstrijd tegen de Verenigde Staten (3-1 overwinning). Daarin kwamen Dumfries en Blind gezamenlijk tot twee doelpunten en drie assists. "Ze zijn niet bang om het te doen. Rio had het erover hoe goed Van Gaal zijn teams coacht en dat blijkt. Virgil van Dijk is ook niet bang om in het middenveld te komen. Blind staat er ook, die het spel goed kan lezen. Met die twee vleugelverdedigers zeggen ze: kom maar op. Ze zijn comfortabel aan de bal en zijn daar heel goed in. Bovendien staan ze zeer goed georganiseerd. Ze gaan het Argentinië heel moeilijk maken."

Argentinië begint vrijdagavond verrassenderwijs in een 5-3-2-opstelling. Van Gaal gaf bij de NOS aan dat niet erg te vinden. “Ik denk dat het gunstig is. Wij spelen het al een jaar, maar je kan niet zomaar schakelen naar 5-3-2. Dat is niet zo makkelijk. De backs krijgen geen andere functie, maar ze hebben nu wel een aanvaller minder. Daardoor komt de druk volledig op de schouders van Messi te liggen. Nu gaan ze dus ook met drie man achter de bal spelen, en dat is ook niet geweldig als je rekent op passes van Messi. Hun opstelling geeft mij een goed gevoel.”

Bezig met laden …