Bedroevend begin Schalke 04, Luhukay pakt punt met Augsburg

Bart Kruyt06 aug 2011, 17:22
Laatst bijgewerkt: 06 aug 2011, 17:22

Na een teleurstellend seizoen hoopt Schalke 04 dit jaar weer om de prijzen mee te kunnen doen, maar de ploeg van Ralf Rangnick is belabberd begonnen aan de Bundesliga. Klaas-Jan Huntelaar was onzichtbaar in de met 3-0 verloren uitwedstrijd bij VfB Stuttgart, dat de overwinning absoluut verdiende en nog verder uit had kunnen lopen wanneer het wat scherper in de afronding was geweest. TSG Hoffenheim ging ook onderuit, bij Hannover 96, terwijl Jos Luhukay met FC Augsburg een punt pakte in de thuiswedstrijd tegen SC Freiburg.

/

VfB Stuttgart – Schalke 04 3-0
De seizoensopener van VfB Stuttgart beloofde veel goeds voor de rest van het seizoen. De ploeg speelde fris en durfde naar voren te voetballen. Met Khalid Boulahrouz in de basis als rechtsback werd Schalke 04 flink naar achteren gedrukt en dat resulteerde in de nodige kansen. Stuttgart had echter ruim een half uur nodig om het eerste doelpunt van het seizoen te produceren. Na een goede rush van Boulahrouz kreeg de thuisploeg een corner, die werd ingekopt door oud-PSV’er ‘Maza’ Rodriguez. Cacau gaf vervolgens nog het nodige laatste zetje met z’n hoofd voor de openingstreffer. En waar Stuttgart in de eerste helft al de bovenliggende partij was, ging de ploeg van trainer Bruno Labbadia in de tweede helft volledig over het zeer povere Schalke 04 heen.

De verdediging van die Königsblauen werd volledig uit elkaar gespeeld. Zo kwam Stuttgart tot twee keer toe gevaarlijk door op het doel van Schalke 04, maar de twee levensgrote kansen werden beide niet benut. Eerst schoot Cacau van dichtbij naast, terwijl daarna de opkomende Boulahrouz ook niet koelbloedig bleek voor het doel. Even later kreeg Stuttgart echter wat het verdiende met de 2-0; Een voorzet van Cristian Molinaro werd ingekopt door de volledig vrijstaande Martin Harnik. Maar waar Stuttgart niet definitief de wedstrijd op slot gooide, probeerde Schalke 04 de laatste twintig minuten toch nog aan te zetten. Er viel echter nog een goal aan de andere kant: invaller Shinji Okazaki knalde met links twee minuten voor tijd de 3-0 binnen. Huntelaar, die de gehele wedstrijd speelde voor Schalke 04, was vrijwel onzichtbaar.

Hannover 96 – TSG Hoffenheim 2-1
Ryan Babel en Edson Braafheid hadden een basisplaats bij TSG Hoffenheim in de uitwedstrijd bij Hannover 96, maar konden een nederlaag niet voorkomen. De thuisploeg kwam na een kwartier spelen op voorsprong via een directe vrije trap van Jan Schlaudraff, maar drie minuten later kwam Hoffenheim alweer langszij, door een benutte penalty Sejad Salihovic. De gasten gingen op zoek naar meer, maar ook Hannover kreeg een strafschop en die werd gescoord door Mohammed Abdellaoue. Hoffenheim had hierna nog een uur de tijd om de eerste nederlaag van het seizoen te voorkomen, maar maakte een vermoeide indruk en werd dan ook niet bijster gevaarlijk. Babel werd al na een uur spelen naar de kant gehaald; Braafheid speelde de gehele wedstrijd.

/

1. FC Augsburg – SC Freiburg 2-2
Luhukay begon het avontuur in de Bundesliga met Augsburg met een 2-2 gelijkspel tegen SC Freiburg, waarbij de vier treffers in de tweede helft op het scorebord verschenen. Freiburg kwam op voorsprong: Papiss Cissé, vorig seizoen goed voor 22 treffers, opende zijn doelpuntenaccount in het nieuwe seizoen door hard binnen te knallen. Augsburg deed snel wat terug via een rake kopbal van Sascha Mölders, maar de gelijkmaker stond slechts een minuut op het bord: toen maakte Cedrick Makiadi er alweer 1-2 van. De jacht op een tweede gelijkmaker werd geopend en die viel tien minuten voor tijd. Opnieuw was Mölders trefzeker, waardoor Augsburg (met Paul Verhaegh en Lorenzo Davids in de basis) het eerste punt in de Bundesliga achter haar naam schreef.

Werder Bremen – FC Kaiserslautern 2-0
De thuisploeg hoopte met een goede start het slechte afgelopen seizoen definitief achter zich te kunnen laten en domineerde van begin af aan. Erg veel gevaar kwam daar echter niet uit. Sterker nog: de bezoekers hadden eigenlijk de grootste kansen in de eerste helft, maar gescoord werd er niet. Daar moesten de supporters een uur op wachten. Lukas Schmitz schoot vanaf een metertje of twintig op het doel van Kevin Trapp, die de bal niet kon klemmen. Oud-Ajacied Markus Rosenberg was er vervolgens als de kippen bij om de bal binnen te schieten. Het werd daarop spannend in het Weserstadion, maar de thuisploeg wist uiteindelijk aan het langste eind te trekken. Opnieuw Rosenberg kopte tien minuten voor tijd de bevrijdende 2-0 binnen. Een knappe voorzet van Wesley vanaf links kwam bij de tweede paal aan, waar de aanvaller klaar stond om de bal achter Trapp te koppen.

/

1. FC Köln – VfL Wolfsburg 0-3
Stale Solbakken heeft nog voldoende werk te verrichten bij 1. FC Köln. De voormalig coach van Rosenborg BK zag zijn nieuwe ploeg in de eerste helft van de wedstrijd tegen VfL Wolfsburg weggespeeld worden en de 0-1 voorsprong die de bezoekers namen, was dan ook verdiend. Na een ruim kwartier spelen opende Patrick Helmes de score, door uit een onoverzichtelijke situatie raak te mikken. In de tweede helft kwam Köln wel wat beter voor de dag, maar een klein kwartier voor tijd kwam de thuisploeg met een man minder te staan. Milivoje Novakovic bewees zijn ploeg een slechte dienst, door met een schwalbe zijn tweede gele kaart te pakken. Met elf tegen tien maakte Marcel Schäfer er 0-2 van voor Wolfsburg, waarna Helmes het slotakkoord verzorgde.