Been houdt met Genk ondanks misser Plet kans op hoofdprijs in België

Peter Nusselder02 mrt 2013, 20:00
Laatst bijgewerkt: 02 mrt 2013, 20:00

Anderlecht heeft als koploper van de Jupiler Pro League een goede kans om Belgisch kampioen te worden, maar zal de beker dit seizoen niet winnen; Racing Genk bereikte zaterdagavond de eindstrijd van de Cofidis Cup. Naast Anderlecht-trainer John van den Brom houdt ook collega Mario Been dus kans op een hoofdprijs. Nadat Dieumerci Mbokani in de tweede helft een rode kaart kreeg duurde het niet lang voordat Jelle Vossen de 1-0 uit de eerste ontmoeting ongedaan maakte, zodat een verlenging noodzakelijk was in Genk. Omdat daarin niet meer gescoord werd; moesten strafschoppen de beslissing brengen. Een misser van Glynor Plet bleek daarin niet fataal voor Genk. Op 27 maart zal blijken of het in de bekerfinale stuit op Cercle Brugge of KV Kortrijk.

Na de levendige openingsfase, waarin beide teams in de Cristal Arena voor gevaar zorgden, vielen er in de eerste helft meer overtredingen dan kansen te noteren. De bezoekers uit Brussel leken na achttien minuten op 0-1 te komen, toen Mbokani scoorde op aangeven van Dennis Praet. De rake kopbal werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Direct hierop kreeg Genk-spits Vossen een goede mogelijkheid, maar ook nu bleef de openingstreffer uit.

Kort voor de pauze had Anderlecht, waar Bram Nuytinck en Demy de Zeeuw in de basis begonnen, geluk dat Guillaume Gillet na een forse overtreding op Steven Joseph-Monrose niet uit het veld werd gestuurd. In de tweede helft kwam het team van Van den Brom evenwel alsnog met tien man te staan; Mbokani trapte Jeroen Simaeys na en kon met nog iets meer dan een half uur te gaan inrukken. Het elftal van Been had slechts vijf minuten nodig om van de overtalsituatie te profiteren.

Na voorbereidend werk van Monrose en Elyaniv Barda kreeg Vossen de mogelijkheid om in te schieten, en van vijf meter afstand liet de aanvoerder van Genk keeper Silvio Proto kansloos. De 1-0 achterstand, opgelopen tijdens de heenwedstrijd in Brussel, was daarmee weggewerkt voor de gastheren. Met nog ruim een kwartier op de klok kreeg Plet van coach Been de kans om nog zijn stempel op het bekerduel te drukken, maar in het restant van de reguliere speeltijd en in de verlenging wist de Nederlandse spits dat niet te doen. Omdat ook Anderlecht niet scoorde kwam het aan op penalty’s, die het best werden genomen door Genk, ondanks een misser van Plet.