Been klimt naar derde plaats, Van den Brom komt met schrik vrij

Bart Kruyt01 dec 2013, 21:25
Laatst bijgewerkt: 01 dec 2013, 21:25

Racing Genk is naar de derde plaats geklommen in de Jupiler Pro League. De ploeg van Mario Been pakte na twee nederlagen op rij (Anderlecht 0-1, Oostende 4-0) weer eens drie punten door Oud Heverlee Leuven met 3-0 te verslaan. John van den Brom kwam met zijn Anderlecht met de schrik vrij tegen Cercle Brugge (2-1) en Standard Luik droogde het Lierse van Stanley Menzo met liefst 0-5 af. Les Rouches gaan met veertig punten na zeventien speelronden aan kop in België.

Racing Genk - Oud Heverlee Leuven 3-0
Genk gaf de knappe 3-1 zege op Dynamo Kiev van afgelopen donderdag een uitstekend vervolg. De thuisploeg speelde echter nog wel een teleurstellende eerste helft in de Cristal Arena, al had men wel het meeste balbezit. Leuven speculeerde op de counter en Marvin Ogunjimi kreeg de beste kans, maar hij faalde. Vier minuten na rust brak Bennard Kumordzi de score open door op aangeven van Jelle Vossen de 1-0 langs Logan Bailly te schuiven. Twintig minuten voor tijd kopte Julien Gorius een voorzet van Anthony Limbombe binnen en besliste hij de wedstrijd in het voordeel van de Limburgers. In de slotfase nam Genk gas terug en Leuven kon ook geen aansluitingstreffer forceren. Gorius maakte er nog 3-0 van. Genk speelt volgende week zaterdag thuis tegen subtopper Lokeren.

/

Anderlecht - Cercle Brugge 2-1
Demy de Zeeuw begon op de bank bij Anderlecht en zag zijn ploeg moeizaam beginnen tegen Cercle Brugge. De landskampioen wist lange tijd geen openingen te creëren, maar kwam door een individuele actie na een halfuur spelen wel op voorsprong: Massimo Bruno liep vrijwel de gehele Cercle-verdediging voorbij en scoorde vervolgens met een schot in de verre hoek. Anderlecht probeerde hierna uit te lopen en gaf meer druk naar voren, maar de tweede treffer bleef uit. Silvio Proto hoefde in de eerste helft geen enkele keer in actie te komen.

In de tweede helft bleef Anderlecht de bovenliggende partij, maar de thuisploeg ging niet goed om met de mogelijkheden die het kreeg. Uit het niets kwam Cercle vervolgens een kwartier in de tweede helft op gelijke hoogte: Junior Kabananga ontsnapte aan de buitenspelval, omspeelde Proto en schoof de bal in het lege netje. Anderlecht moest dus opnieuw beginnen en Guillaume Gillet had de 2-1 moeten maken, maar schoot onbesuisd over. Bruno mocht vervolgens een penalty nemen, maar bij Anderlecht staat men erom bekend dat de strafschoppen gemist worden en dat gebeurde nu ook.

Van den Brom zag de bui alweer hangen, maar vier minuten voor tijd trok Anderlecht toch nog aan het langste eind. Aleksandar Mitrovic werd aangespeeld, hield Thibaut Van Acker van zich af en verraste Joris Delle met een slim schot: 2-1. Anderlecht, dat vorige week nog van Charleroi verloor, komt daardoor op 34 punten terecht en dat zijn er 6 minder dan koploper Standard. Volgende week speelt de ploeg van Van den Brom weer thuis, tegen Waasland-Beveren.

Lierse SK - Standard Luik 0-5
Menzo had ongetwijfeld een mooi strijdplan bedacht voor de thuiswedstrijd tegen koploper Standard Luik, maar er kwam niets van terecht. Lierse SK was geen partij voor les Rouches en leed een pijnlijke 0-5 nederlaag. Michy Batshuayi, die vorige week nog werd uitgefloten door zijn eigen fans, was met twee goals en een assist de grote man bij Lierse. Ook William Vainqueur, Igor De Camargo en Paul-Jose M'Poku waren nog trefzeker. Smet op de overwinning van Standard was de rode kaart voor Vainqueur, die bij een 0-5 tussenstand nog zijn tweede gele kaart pakte.