België boekt vierde overwinning, WK-deelname lijkt utopie voor Servië

Daniel Cabot Kerkdijk22 mrt 2013, 21:39
Laatst bijgewerkt: 22 mrt 2013, 21:39

België en Kroatië geven elkaar geen duimbreed toe in Groep A. Beide landen voegden vrijdagavond drie punten aan hun totaal toe en staan na vijf duels op dertien punten. België was een maatje te groot voor Macedonië, dat ook volgende week de opponent van de Rode Duivels is. Kevin De Bruyne en Eden Hazard scoorden. Kroatië won eveneens en schakelde tegelijkertijd vrijwel zeker een concurrent uit. Met vier punten uit vijf duels lijkt Servië deelname aan het WK te kunnen vergeten.

Macedonië - België 0-2
België had in het eerste bedrijf het meeste balbezit, maar kwam door veel balverlies en een aarzelende verdediging enkele keren goed weg. Ivan Trockovski en Adis Jahovic lieten beiden in de eerste minuten een goede kans onbenut. De Bruyne zorgde na een klein half uur voor een verrassende voorsprong, met een laag schot: 0-1. Tot aan de rust kwam het meeste gevaar van Goran Pandev. De spits kwam millimeters tekort om raak te knikken en schoot daarna over het doel van Thibaut Courtois.

Na de onderbreking mocht België van Macedonië komen, maar verder dan een kopbal van Thomas Vermaelen uit een corner leverde dat niet op. Na ruim een uur spelen vergrootte België de voordelige marge. Hazard werd in het strafschopgebied onrechtmatig belemmerd en schoot zelf vanaf elf meter de 0-2 achter Tomislav Pacovski. België had pech dat een duidelijke overtreding op Christian Benteke zeven minuten later niet opnieuw in een strafschop resulteerde. In het restant van het duel lieten Marouane Fellaini en De Bruyne goede mogelijkheden op de 0-3 liggen.

Kroatië - Servië 2-0
Twee Bundesliga-spitsen, Mario Mandzukic en Ivica Olic, verzorgden vrijdagavond de doelpuntenproductie in het Balkangevecht in Zagreb. De bezoekers keken vanaf de 37e minuut al tegen de eindstand aan. Door de overwinning komt Kroatië op dertien punten uit vijf duels. Servië lijkt met vier punten uit evenzoveel duels afgehaakt in de strijd om kwalificatie voor het WK van 2014. Filip Djuricic speelde de hele wedstrijd voor Servië, terwijl zijn landgenoot Dusan Tadic ruim een halfuur speeltijd kreeg.