België in slotfase te sterk voor tiental Zwitserland

Robin Bruggeman28 mei 2016, 18:10
Laatst bijgewerkt: 28 mei 2016, 18:10

België is de laatste oefenreeks in de aanloop naar het EK begonnen met een 1-2 overwinning op Zwitserland. De Rode Duivels kwamen na een half uur spelen op achterstand, maar herstelden zich binnen enkele minuten alweer van deze tegenslag. In de tweede helft duurde het lang voordat beide teams weer hun draai hadden gevonden, maar een late rode kaart voor de thuisploeg stelde Kevin de Bruyne uiteindelijk in staat de beslissende treffer binnen te schieten.

/

Hoewel België in de beginfase het balbezit opeiste, kwam de eerste goede kans op naam te staan van de Zwitsers: de meegekomen Michael Lang mocht van afstand uithalen. Hij zag zijn schot echter in het zijnet belanden. België drong daarna opnieuw aan, maar moest toch als eerste een doelpunt incasseren: na een goede combinatie tussen Xherdan Shaqiri en Lang aan de rechterkant belandde de bal via de voet van Thomas Vermaelen bij Blerim Dzemaili, die koeltjes afdrukte.

Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de voorsprong, want twee minuten later was het meteen weer gelijk: Philippe Senderos beoordeelde een voorzet van Dries Mertens ten onrechte als ongevaarlijk en zag in zijn rug de compleet vrijstaande Romelu Lukaku binnenschieten voor de 1-1. Na de rust ontregelden een aantal wissels het spel even, maar Kevin de Bruyne stelde Lukaku tien minuten na de thee bijna in staat om zijn tweede van de middag te maken.

/

Een aardige kans was daarna ook niet aan Eden Hazard besteed, terwijl Dzemaili tien minuten voor tijd nog een ziedend schot vlak over het houtwerk van het Belgische doel heen knalde. Die poging bleek toch nog een enerverende slotfase in te leiden, want Zwitserland kwam uit het niets met tien man te staan: Haris Seferovic trok aan het shirt van Jan Vertonghen, had wat commentaar op scheidsrechter Paolo Mazzoleni en mocht meteen inrukken. België profiteerde daarna meteen optimaal via De Bruyne, die van afstand een, op het oog toch niet onhoudbare bal, langs Yann Sommer krulde.