België incasseert mokerslag en speelt Turken in de kaart

Thijs Post02 sep 2011, 19:54
Laatst bijgewerkt: 02 sep 2011, 19:54

België heeft de ambitie en misschien ook wel het talent om in de toekomst bij de Europese top te behoren, maar dan zal de ploeg wel gewoon moeten winnen van landen als Azerbeidzjan. Dat lukte vrijdag niet: de thuisploeg bereikte de rust met 0-0 en na de pauze moest een strafschop van Timmy Simons de ban breken: 0-1. België vergat de wedstrijd uit te spelen en vijf minuten voor tijd zette Rauf Aliyev de equipe van bondscoach Berti Vogts op 1-1. Het EK 2012 in Polen en Oekraïne kan al bijna uit het hoofd gezet worden.

/

Niet dat België, met Jan Vertonghen, Toby Alderweireld (beiden Ajax) en Dries Mertens (PSV) in de basis, geen kansen kreeg. Al in de eerste helft werd duidelijk dat Azerbeidzjan het zwakke broertje is in Groep A van de EK-kwalificatie. De Belgen verprutsten welgeteld twee enorme kansen. Na twintig minuten ontsnapte Mertens over links en ging hij met Romelu Lukaku op doelman Kamran Agayev af, maar was het balletje breed veel te slap en kon een verdediger ingrijpen.

Tien minuten later stond Eden Hazard, het voorbije seizoen smaakmaker in de Ligue 1 en ondanks het ‘hamburgerincident’ toch in de Belgische selectie, aan de basis. De vleugelaanvaller passeerde zijn man en zette de bal met een stiftje voor op Axel Witsel. De middenvelder van Benfica, onlangs nog tweemaal trefzeker tegen FC Twente, verzuimde zijn ploeg op voorsprong te zetten door recht op sluitpost Agayev af te knikken.

Na de onderbreking kwam België goed uit de startblokken, want Hazard werd neergelegd door Rashad Sagidov en verdiende een strafschop. Omdat Witsel onlangs een penalty miste ging Simons achter de bal staan en de voormalig PSV’er faalde niet: 0-1. De ploeg van bondscoach Georges Leekens kreeg in het restant nog een aantal kleine kansjes, maar omdat het de wedstrijd niet uitspeelde kon Azerbeidzjan terugkomen. Aliyev liep vijf minuten voor het eindsignaal weg uit de rug van Vincent Kompany en knikte de gelijkmaker op het bord.