België kan startbewijs voor eerste toernooi in elf jaar tijd al ruiken

Erik van Dam06 sep 2013, 22:53
Laatst bijgewerkt: 06 sep 2013, 22:53

België is na vrijdag ontzettend dicht bij de eerste deelname aan een groot toernooi sinds 2002. In dat jaar waren de Rode Duivels van de partij tijdens het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea, maar nadien werden twee WK’s en drie EK’s gemist. Dankzij een 0-2 overwinning in en tegen Schotland is de ploeg van Marc Wilmots er echter bijna zeker van dat het erbij is in Brazilië, volgend jaar.

/

België had de zege te danken aan Steven Defour, die op de plek speelde van Eden Hazard. In het laatste deel van de eerste helft brak hij de score open, maar eigenlijk had Marouane Fellaini dat al veel eerder kunnen doen. Hij kreeg een voorzet van Nacer Chadli, maar kopte net voorbij de paal naast het Schotse doel. Daarna kwam een wat gezapige fase, waarin slechts Kevin De Bruyne positief opviel met twee pogingen. Beide werden klemvast gepakt door de keeper.

Defour knalde zijn land uiteindelijk naar 0-1 met een fraai schot, waar David Marshall geen weerwoord op had. De koers richting Brazilië werd daarmee nog scherper ingezet en na rust kwam de voorsprong eigenlijk niet meer in gevaar. België claimde een strafschop toen Christian Benteke werd gevloerd, maar had het geluk niet aan zijn zijde. Later was dat wél het geval, toen Shaun Maloney in kansrijke positie de mogelijkheid tot de 1-1 liet liggen.

In de laatste minuten maakte Kevin Mirallas een einde aan de laatste twijfel en zorgde hij voor opluchting, met de 0-2. Doordat groepsgenoot Kroatië vrijdag niet verder geraakte dan 1-1 bij Servië, wordt de voorsprong van België uitgebreid van drie naar vijf punten. Er zijn nog maar twee wedstrijden te gaan en de Belgen waren al zeker van een plaats bij de eerste twee. Wanneer Kroatië-België volgende maand in een gelijkspel eindigt, zijn de Rode Duivels helemaal zeker van deelname aan het WK 2014.