België komt met schrik vrij en reist met zege naar EK

Matthijs van Laar05 jun 2016, 19:52
Laatst bijgewerkt: 05 jun 2016, 19:52

België heeft de laatste oefenwedstrijd voor het EK in Frankrijk winnend afgesloten. Het elftal van bondscoach Marc Wilmots had de nodige problemen met Noorwegen, dat kort na rust zelfs brutaal de leiding nam. De Rode Duivels draaiden in de slotfase echter de duimschroeven aan en verlieten alsnog met een 3-2 overwinning het speelveld van het Koning Boudewijnstadion. Over acht dagen wacht nu het openingsduel in Frankrijk, met Italië.

/

Het begin van de Belgen hoopvol en vernietigend. Romelu Lukaku werd weliswaar niet echt goed verdedigd, maar maakte daar ook meteen gretig gebruik van. De spits van Everton knalde al na tweeënhalve minuut steenhard raak. Doelman Örjan Nyland zag er echter niet heel sterk uit: hij zag de bal vlak langs zijn handen gaan. België bleef daarna een kwartier lang de betere ploeg, maar slaagde er niet in om verder weg te lopen.

Na 21 minuten spelen kwamen de Noren verrassend langszij. Stefan Johansen vond Joshua King, die de bal zonder aan te nemen buitengewoon beheerst in de verre hoek schoof. Noorwegen bood ook daarna prima partij en kreeg zelfs de beste kans om met een voorsprong de kleedlokalen op te zoeken. Valon Berisha stuitte echter op Thibaut Courtois, die na rust echter wel meteen moest capituleren. Berisha werd nauwelijks aangepakt, kon zo doorlopen en schoot vervolgens prachtig binnen: 1-2.

De Rode Duivels voerden de druk gaandeweg de tweede helft steeds verder op, waarmee ook de kansen groter en talrijker worden. De 2-2 van Eden Hazard, twintig minuten voor tijd, kwam dan ook niet als een verrassing. De aanvoerder knikte raak na een voorzet van Kevin De Bruyne. Drie minuten later was het opnieuw prijs: invaller Laurent Ciman trof doel na een slecht verwerkte hoekschop. Die 3-2 bleef tot het laatste fluitsignaal staan.