België laat zich niet verrassen door Oranje-plaaggeest IJsland

Bart Kruyt12 nov 2014, 21:40
Laatst bijgewerkt: 12 nov 2014, 21:40

Nederland verloor in de EK-kwalificatiegroep van IJsland en dit land hoopte woensdagavond ook België te kunnen kloppen in een vriendschappelijke interland. De Rode Duivels lieten zich echter niet verrassen: een vroege voorsprong werd weliswaar snel weer weggegeven, maar dankzij doelpunten van Divock Origi en Romelu Lukaku won België in eigen huis met 3-1 van IJsland.

IJsland presenteerde zich opnieuw op een goede manier, maar nu zat er dus geen goed resultaat in. De bezoekers begonnen nog wel goed en kregen de eerste mogelijkheden van de wedstrijd, maar België kwam in de tiende minuut op voorsprong, dankzij Nicolas Lombaerts. De verdediger stond goed opgesteld bij een vrije trap van Adnan Januzaj en kon zo de score openen met een uitstekende kopbal. Lang bleef de voorsprong echter niet staan, want nog geen twee minuten later liep Alfred Finnbogason bij een verlengde corner bij de tweede paal de 1-1 binnen.

De aantrekkelijke wedstrijd golfde vervolgens op en neer, met kansen voor beide doelen. Namens de Belgen beproefden Axel Witsel, Jan Vertonghen, Christian Benteke en Adnan Januzaj hun geluk, maar zij slaagden er niet in om de voorsprong voor de thuisploeg al in de eerste helft weer te herstellen. Na de thee kwam Origi in de ploeg en hij viel uitstekend uit: een kwartier na rust ramde hij de bal eerst op de paal, voordat zijn tweede schot vanaf randje zestien in de korte hoek binnenvloog (2-1). IJsland probeerde hierna nog wel terug te komen in de wedstrijd, maar tevergeefs.

Een ruim kwartier voor het einde gooiden de Rode Duivels het duel in het slot. Dries Mertens werd weggestuurd door Thomas Meunier en gaf Lukaku een niet te missen kans, waardoor de toeschouwers in het Koning Boudewijnstadion opnieuw konden juichen. IJsland kwam hierna nog wel dicht bij de aansluitingstreffer, maar Thibaut Courtois keepte een uitstekende wedstrijd en hield het bij een tegendoelpunt. Aankomende zondag speelt België weer in het Koning Boudewijnstadion: dan tegen Wales in de EK-kwalificatiereeks.