voetbalzone

België ontbreekt weer op EK, Hiddink gaat naar play-offs

Erik van Dam11 okt 2011, 20:56
Laatst bijgewerkt: 11 okt 2011, 20:56
Advertentie

België ontbreekt volgend jaar voor de derde keer op rij tijdens een Europees kampioenschap. In 1984 kwalificeerden de Rode Duivels zich voor het laatst eigenhandig voor het EK; nadien waren onze zuiderburen er alleen bij toen zij als mede-gastheer fungeerden in 2000. België verloor dinsdagavond de laatste interland in deze kwalificatiereeks met 3-1 van Duitsland. Op zich had die nederlaag geen rampzalige gevolgen, maar Turkije had aan één punt tegen Azerbeidzjan al genoeg om zich richting de play-offs te helpen. Het land, gecoacht door Guus Hiddink, speelde niet best in eigen land, maar won wel met 1-0 en meldt zich zodoende voor de play-offs.

/

Duitsland - België 3-1
Winst in Düsseldorf zou België verzekeren van de play-offs, maar al bij rust wisten de Rode Duivels dat het een schier onmogelijke opdracht zou worden. Een half uur kon België met haar ongeslagen buurland; Vincent Kompany en André Schürrle schoten daarin beiden naast. Vervolgens gaf Duitsland wat gas en na een halfuur leidde dat tot de voorsprong. Simon Mignolet kon ternauwernood Mario Gómez afstoppen, maar uit de hoekschop die volgde trapte Mesut Özil hoog en fraai raak na een hoekschop. België drong daarop wat meer aan, maar werd keihard afgestraft middels een perfecte counter. Schürrle liep op links in volle vaart weg na een Belgische hoekschop en kreeg de bal op tijd mee van Gómez. Met een wippertje verschalkte hij Mignolet voor de 2-0.

Om offensief toch iets te forceren, bracht Georges Leekens vanaf de tweede helft Romelu Lukaku binnen de lijnen. Amper drie minuten onderweg stond België echter al op een grotere achterstand (3-0). Gómez werd met de rug naar het doel aangespeeld door Özil, zette Kompany weg en haalde met links hard uit naar de rechterhoek. Daarna zakte het tempo weer wat in en echt grote kansen voor Duitsland bleven uit. Bij Die Mannschaft kwamen Marco Reus, Jeronimo Cacau en debutant Ilkay Gündogan er nog in, maar aan de score veranderde dat niets meer. België kwam, voor wat het waard was, nog terug tot 3-1 via Marouane Fellaini. Voor Duitsland betekent de overwinning dat het zonder één punt te morsen als groepswinnaar eindigt met dertig punten.

/

Turkije - Azerbeidzjan 1-0
Turkije mag zich dankzij de 1-0 zege in eigen land tegen Azerbeidzjan gaan opmaken voor de play-offs. Goed speelde het land van Guus Hiddink echter allerminst. Voor rust kwam het meeste gevaar via Hamit Altintop. De middenvelder, die zich afgelopen zomer bij Real Madrid voegde maar pas zeven minuten speelde voor de Koninklijke, begon in de basis en kreeg twee mogelijkheden. Eerst kwam hij met het hoofd net niet bij een diepe pass van Sabri Sarioglu en de tweede maal probeerde Hamit het van iets te grote afstand; hij produceerde een afzwaaier.

Azerbeidzjan gooide de boel achterin behoorlijk op slot en liet Turkije zelden doorbreken. Vlot na rust lukte het de Turken eindelijk de score te openen. Kort nadat Hiddink besloot Selçuk Inan erin te brengen voor Colin Kazim-Kazim vond Burak Yilmaz het net met een puntertje. Even tevoren was een kopgoal van Burak reeds afgekeurd. De 1-0 zette Turkije op rozen en wie de tussenstand uit Düsseldorf kende, wist inmiddels dat het vrijwel niet meer mis kon gaan. Dat ging het ook niet meer en daardoor is de halve finalist van Euro 2008 er ook volgend jaar weer bij.

Bekijk hier het doelpunt van Burak Yilmaz:


Bezig met laden …