voetbalzone

België overtreft Nederland en krijgt waanzinnige ontknoping

Thijs Post14 mei 2011, 21:57
Laatst bijgewerkt: 14 mei 2011, 21:57
Advertentie

De Nederlandse Eredivisie is spannend, maar wat te denken van de Belgische Pro League. Waar het verschil tussen FC Twente en Ajax op de slotdag nog een punt is, ontmoeten Standard Luik en Racing Genk elkaar op de laatste speeldag van de competitie (dinsdag) zelfs met precies hetzelfde puntenaantal: vijftig. Standard wist het altijd beladen duel met aartsrivaal Anderlecht in haar voordeel te beslissen (2-1), terwijl Genk op bezoek bij AA Gent een marge van twee uit handen gaf maar toch nog won: 2-3. Club Brugge boekte een eenvoudige maar krappe zege bij Lokeren en is zeker van de vierde plaats.

Standard Luik – Anderlecht 2-1
Standard Luik leek lange tijd kansloos voor de landstitel, maar een uitstekende eindsprint en het systeem van de play-offs hebben er voor gezorgd dat de Walen alles in eigen hand hebben. In de reguliere competitie veegde het de vloer aan met Anderlecht (5-1) en het leek van zins het in de play-offs dunnetjes over te doen. Al na een minuut stichtte een vrije trap van Steven Defour gevaar, maar kwamen drie spelers van Standard net tekort om binnen te tikken. Anderlecht verstopte zich echter niet en kreeg niet veel later een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer. Romelu Lukaku legde de bal panklaar voor de instormende Guillaime Gillet, die het presteerde om van dichtbij op Luik-doelman Sinan Bolat te mikken.

Na ruim een half uur zette Mehdi Carcela het toch al kolkende Sclessin in vuur en vlam. De middenvelder rukte op, mocht zomaar uithalen en had het geluk dat Anderlecht doelman Davy Schollen grabbelde: 1-0. Omdat de snelle gelijkmaker van Gillet terecht werd afgekeurd wegens buitenspel, moest Anderlecht na de onderbreking op zoek naar de gelijkmaker. Veel inspanning leverde de ploeg van Ariël Jacobs echter niet. Net op het moment dat Gent gelijkmaakte tegen Genk en Sclessin ontplofte, scoorde Anderlecht. Roland Juhász zorgde met het nodige fortuin na een hoekschop voor de gelijkmaker. Standard ging alles op alles spelen en kreeg loon naar werken, toen Mémé Tchité de 2-1 binnenprikte.

AA Gent - RC Genk 2-3
De thuisploeg legde in het eerste bedrijf haar wil op aan een bijzonder mak RC Genk. Het was aan Thibaut Courtois te danken dat Shlomi Arbeitman, Alpha Ba en Ilombe M'boyo de Buffalo's niet aan een voorsprong konden helpen. Pas in het laatste kwartier voor rust reageerde RC Genk. Jelle Vossen mikte voor een leeg doel naast. Een tweede waarschuwing kwam er niet. Kevin De Bruyne draaide de volgende kans vanuit een onmogelijke hoek voorbij Bojan Jorgacevic: 0-1.

Vlak na rust verscheen in het Jules Ottenstadion de 0-2 op het scorebord. Daniel Tözser kapte César Arzo uit en fusileerde Jorgacevic met een strakke schuiver. De 1-2 viel al snel. Na een onhandige charge van Anthony Vanden Borre maakte Stef Wils vanaf elf meter de aansluitingstreffer. RC Genk speelde met vuur en verbrandde zich dan ook. Na een hoge voorzet kopte Arbitman de bal van dichtbij langs de weifelende Courtois. De bezoekers waren helemaal de kluts kwijt, maar maakten drie minuten voor tijd toch de 2-3. Op aangeven van De Bruyne scoorde Marvin Ogunjimi.

Lokeren – Club Brugge 0-1
Club Brugge zorgde in de vorige speelronde voor een daverende verrassing door Racing Genk met 3-0 naar huis te sturen. Zaterdagavond ging de ploeg van Adrie Koster door met waar het gebleven was: winnen. Onverwacht was dat eigenlijk niet, want Lokeren is (in ieder geval gezien de ranglijst) de zwakke broeder in play-off I. Vlak voor de onderbreking bracht Ivan Perisic leven in het tot dat moment saaie duel. Een voorzet van Nabil Dirar werd verlengd door Carl Hoefkens, waarna de Kroaat de bal kiezelhard achter Barry Copa knalde. De sluitpost uit Ivoorkust stond daarna diverse keren zijn mannetje en liet de Bruggelingen niet verder uitlopen, waardoor de schade beperkt bleef bij één tegentreffer.

Bezig met laden …