België pakt laatste strohalm tegen China

10 aug 2008, 15:53
Laatst bijgewerkt: 10 aug 2008, 15:53
België heeft plaatsing voor de kwartfinales in eigen hand. De formatie van Jean-François de Sart won zondagmiddag met 2-0 van gastland China, dat de wedstrijd dankzij twee rode kaarten met negen man eindigde. Moussa Dembélé scoorde al vroeg in de wedstrijd een van de twee Belgische treffers.

De spits van AZ scoorde al na acht minuten het openingsdoelpunt en deed dit op bijzonder fraaie wijze. Tom de Mul bediende Dembélé, die het op zijn heupen kreeg en vier spelers passeerde. Een harde knal was hierna voldoende om de score te openen.

België verdedigde de voorsprong eenvoudig. De formatie van De Sart hoefde zich niet maximaal in te spannen om China van het doel weg te houden, terwijl het zelf de creativiteit miste om de marge uit te breiden. De amusementswaarde zakte en de Chinezen raakten steeds meer gefrustreerd. Onsportieve, harde trappen op Belgische benen was het vervelende gevolg.

Acht minuten na rust raakte China door deze houding zijn eerste speler kwijt. Tan Wangsong moest het veld verlaten na een nare tackle op Sebastien Pocognoli, die overigens gewoon verder kon spelen. Tien minuten na de trap van Wangsong kreeg ook Zheng Zhi een rode kaart.

Met twee man minder was de missie van de Chinezen onmogelijk geworden. België hield eenvoudig stand en tien minuten voor tijd zette Kevin Mirallas de beslissende 2-0 op het scorebord. Belgie staat dankzij de zege met drie punten op de tweede plaats achter het reeds gekwalificeerde Brazilie (zes punten uit twee duels). Nieuw-Zeeland en China behaalden tot dusver slechts een punt.