België toont twee gezichten en knokt zich naar triomf in Belgrado

Peter Nusselder12 okt 2012, 22:25
Laatst bijgewerkt: 12 okt 2012, 22:25

België heeft zich met hangen en wurgen verzekerd van drie punten op bezoek bij Servië. De Rode Duivels toonden in de WK-kwalificatiewedstrijd in Belgrado twee gezichten en wonnen uiteindelijk door doelpunten van Christian Benteke, Kevin De Bruyne en Kevin Mirallas met 0-3. De ploeg van Marc Wilmots staat nu samen met Kroatië bovenaan in Groep A; Servië moet door de nederlaag lossen.

/

België werd in de beginfase onder de voet gelopen door de vinnige Serviërs. Al na twee minuten ontsnapten de bezoekers aan een achterstand: een krullend schot van Zoran Tosic raakte de paal. Het gevaar kwam vooral van de rechterflank, want even later moest Thibaut Courtois zich strekken na een schot van FC Twente-aanvaller Dusan Tadic. Na een kwartier zorgde Branislav Ivanovic bijna voor de openingstreffer, maar hij kwam een schoenlengte tekort na een harde voorzet van Tosic. De Belgen kwamen er niet aan te pas.

Na een halfuur, even nadat Milan Bisevac namens Servië met een harde knal de kruising had geschampt, kwam België geheel tegen de verhouding in op voorsprong. De Bruyne leverde een heerlijke voorzet af en spits Benteke kopte via de grond raak: 0-1. Servië bleef echter de betere ploeg in het matig gevulde Rode Ster Stadion, won de slag op het middenveld en kwam bijna op gelijke hoogte via Tosic. België hield evenwel stand, al moet bondscoach Wilmots in de rust wel een donderpreek hebben gehouden.

In de tweede helft kwamen de Belgen namelijk geen moment zo erg in de problemen als in het eerste bedrijf. Na de entree van Dries Mertens solliciteerde het bezoek naar de dubbele voorsprong en die werd twintig minuten voor tijd gevonden. Nacer Chadli stuurde De Bruyne weg en de blonde middenvelder werkte beheerst af: 0-2. Het thuispubliek in Marakana begon te fluiten en werd in de slotminuut nog erger teleurgesteld door hun ploeg; op aangeven van Jan Vertonghen zorgde Mirallas voor de 0-3. De Rode Duivels hielden gaan nu, met zeven punten, samen met Kroatië aan kop in Groep A.