België ziet tegen angstgegner Oostenrijk einde komen aan bijzonder knappe reeks

Sam Vreeswijk17 jun 2023, 22:41
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 22:41

België heeft zijn tweede EK-kwalificatiewedstrijd niet weten te winnen. Het kwam zaterdagavond thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Oostenrijk. Michael Gregoritsch opende de score in de eerste helft, waarna Romelu Lukaku na ruim een uur spelen voor de gelijkmaker zorgde. Zo kwam er een einde aan een reeks van vijftien EK-kwalificatieduels op rij met een zege voor de Rode Duivels: voor het eerst sinds 12 juni 2015 werd er puntenverlies geleden (toen 1-0 nederlaag tegen Wales). Oostenrijk gaat met zeven punten uit drie duels aan kop in Groep F, terwijl België tweede staat met vier punten uit twee duels.

Aan de kant van België was er een basisplek voor voormalig Eredivisionist Wout Faes, terwijl ook grote sterren als Thibaut Courtois, Romelu Lukaku en Yannick Ferreira Carrasco aan de wedstrijd begonnen. Ex-Eredivisionisten Loïs Openda en Mike Trésor Ndayishimiye begonnen net als PSV’er Johan Bakayoko op de bank. Ook bij Oostenrijk zat er een PSV’er op de bank: Phillipp Mwene, terwijl Maximilian Wöber (ex-Ajax) en Marko Arnautovic (ex-FC Twente) het vanaf de eerste minuut mochten laten zien.

Voor België is Oostenrijk een ware angstgegner: van de voorgaande veertien ontmoetingen won het Centraal-Europese land er liefst negen. Ook zaterdag hadden de Belgen het lastig, en na ruim twintig minuten kwam Oostenrijk op voorsprong. Gregoritsch besloot een corner in één keer uit de lucht te nemen, waarna de bal er via middenvelder Orel Mangala inging: 0-1. België ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, en was daar voor rust via Dodi Lukebakio het dichtstbij. De aanvaller schoot de bal na een goede actie echter rakelings naast.

Na ruim een uur spelen kwam België alsnog op gelijke hoogte. Na een kopbal over van Faes en een afstandsschot van Lukaku die naast ging, zorgde laatstgenoemde met een vernietigende uithaal van net buiten het strafschopgebied alsnog voor de 1-1. In het laatste half uur gingen beide ploegen vol voor de zege, en daar waren ze allebei meerdere keren dichtbij. Namens Oostenrijk schoot Marcel Sabitzer rakelings naast en werd een hard schot van Stefan Posch gekeerd door Courtois, terwijl Ferreira Carrasco (zijn schot ging een meter naast), invaller Bakayoko en Lukaku (beiden geblokt schot) België bijna de zege bezorgden. Diep in de blessuretijd raakte Youri Tielemans nog de lat, maar het bleef 1-1.