voetbalzone

Belgische wonderkinderen in FM13

Koen Freriks06 nov 2012, 14:32
Laatst bijgewerkt: 06 nov 2012, 14:32
Advertentie

Football Manager staat erom bekend dat zij voetbalsterren van de toekomst al weet te vinden voordat ze in het vizier van de scouts bij de grote Europese clubs komen. Eerdere Belgische sterren die lang voordat ze hun stempel op de sport drukten via Football Manager bekend werden, zijn onder andere Vincent Kompany en Eden Hazard.

Omdat Football Manager 2013 begin november wordt uitgebracht, heeft Sports Interactive in het nieuwe spel een simulatie van zeven seizoenen uitgevoerd om te kijken hoe het de hoogst gewaardeerde Belgische jongeren de komende jaren zal vergaan.

/

Zakaria Bakkali
Leeftijd: 16
Positie: Aanvaller
Huidige club: PSV

Bakkali werd op de Nike Cup van vorig jaar aangeprezen als de ‘beste jonge speler ter wereld’. Hij werd in verband gebracht met een transfer naar Manchester City, maar besloot om in Eindhoven te blijven. Hij staat erom bekend snel en technisch met de bal overweg te kunnen.

Voorspelling FM13: Bakkali is hele seizoenen uitgeleend aan Fortuna Sittard, Cesena en Montpelier. Zijn periode bij Cesena was het meest succesvol: hij scoorde 9 keer in 30 wedstrijden. Tot het seizoen 2017/18 kreeg hij echter geen kansen in het eerste team van PSV. Sindsdien is hij regelmatig uitgekomen voor het team om ze aan twee Eredivisie-titels, een KNVB-beker en een Johan Cruijff Schaal te helpen. Hij is nog niet opgesteld in het nationale elftal van België, maar heeft het team onder 20 in 2013 wel aan de beker voor het wereldkampioenschap voetbal onder 20 geholpen. Hiermee heeft hij laten zien hoeveel jong talent België in huis heeft.

Dennis Praet
Leeftijd: 18
Positie: Centrale middenvelder
Huidige club: Anderlecht

Praet is al uitgekomen in het eerste team van Anderlecht en het Belgische elftal onder 21. Hij wordt beschouwd als een van de beste jonge talenten in de Belgische Pro League.

Voorspelling FM13: Praet heeft veel succes bij Anderlecht, waar hij twee Pro League-titels wint. Hij zit ook in de running voor een aantal individuele onderscheidingen, waaronder: meeste assists in de Pro League, de Belgische Gouden Schoen en de beste gemiddelde score. In juni 2015 rondt hij een transfer van €4,3 miljoen af naar PSV. Hij wint de Johan Cruijff Schaal nog geen maand later en wordt in de maand augustus van hetzelfde jaar voor het eerst opgesteld in de Belgische nationale ploeg. Hij sluit zijn debuutseizoen in Nederland mooi af door als derde te eindigen bij de prijs voor Nederlandse jonge speler van het jaar. Hij wint nog twee trofeeën bij PSV: de KNVB-beker en nog een Johan Cruijff Schaal in 2017.

Hij komt in het vizier bij Roma, die €15,5 miljoen betaalt om hem te contracteren. Zijn verblijf in Rome duurt echter maar kort, omdat Milan €19,75 miljoen uitgeeft om hem in de San Siro te krijgen. Praet helpt Milan drie finales in (twee Italiaanse Super Coppa's en één Coppa Italia), maar frustrerend genoeg verliest Milan ze allemaal. Tegen het einde van de simulatie is Praet 16 keer uitgekomen voor het Belgische nationale elftal.

Bernard Malanda
Leeftijd: 18
Positie: Midden achter/verdedigende middenvelder
Huidige club: Waregem

Malanda is een nieuwe contractspeler bij Waregem: in de zomer speelde hij nog bij Lille. Hij is al 7 keer uitgekomen in het eerste team van zijn nieuwe club en vestigt zijn naam in het Belgische team onder 19.

Voorspelling FM13: Malanda is een van de weinige spelers in de simulatie die meteen in het eerste team wordt geplaatst. Hij brengt drie seizoenen door bij Waregem, komt 95 keer uit en wordt vermeld op de kandidatenlijst voor de Gouden Schoen van 2014. Ligue 1-team Evian betaalt €3,4 miljoen. Malanda komt 125 keer voor de club uit en speelt ook regelmatig in Evians team van het jaar. Malanda maakt in 2016 zijn debuut in het nationale elftal tegen Rusland en komt daarna nog 5 keer voor zijn land uit.

Conclusies
België heeft de afgelopen jaren een aantal van de beste jonge spelers ter wereld geproduceerd, en als de voorspellingen van Football Manager 2013 kloppen, zet deze trend door. Dennis Praet, Bernard Malanda en Zakaria Bakkali maakten allemaal indruk in de simulatie, en Praet en Malanda vertegenwoordigen zelfs het nationale elftal. Een aantal spelers weet echter niet aan de verwachtingen te voldoen. David Henen en Siebe Schrijvers kregen in de Pro League geen kansen in het eerste team, terwijl het ongelukkige verhaal van Divock Origi een waarschuwing moet zijn voor alle jonge spelers die denken dat ze met alleen talent carrière als beroepsvoetballer kunnen maken. Het belangrijkste dat uit deze simulatie naar voren is gekomen, is het feit dat de reputatie van de Pro League tijdens de zeven seizoenen aanzienlijk is verbeterd. De aanwezigheid van deze nieuwe, getalenteerde jonge spelers heeft de kwaliteit van het voetbal in de nationale divisie duidelijk verbeterd en het nationale elftal meer diepgang gegeven.

Bezig met laden …