Benfica eert Eusébio met overtuigende overwinning in ‘O Clássico’

Gijs Freriks12 jan 2014, 17:50
Laatst bijgewerkt: 12 jan 2014, 17:50

O Clássico is een mooi eerbetoon aan voetballegende Eusébio geworden. Benfica, de club waar De Zwarte Parel furore maakte, rekende zondagavond in eigen huis namelijk met 2-0 af met titelconcurrent FC Porto. Rodrigo en Ezequiel Garay kwamen op het scoreformulier terecht. De grootmacht uit Lissabon is nu met 36 punten de nieuwe koploper van de Liga Sagres; Sporting Portugal heeft er 34 en Porto 33.

/

De thuisploeg van Jorge Jesus was in de beginfase in Estádio da Luz de bovenliggende partij. Benfica kreeg een aantal hoekschoppen en Porto kwam maar niet onder de druk vandaan. As Aguías namen na dertien minuten de leiding: Lazar Markovic stak de bal op Rodrigo, die kiezelhard raak schoot. Gedurende de eerste helft kregen de bezoekers meer grip, maar doelman Jan Oblak kon niet worden getest. Op slag van rust zorgde Jackson Martínez nog wel voor gevaar, maar na een pass van Licá tikte de Colombiaan net naast. De eerste kans na de thee was voor Benfica: doelman Hélton voorkwam echter dat Markovic kon scoren. Ola John zat op de tribune en Filip Djuricic en Miralem Sulejmani begonnen op de bank. Zij zagen dat Garay acht minuten na rust uit een hoekschop de 2-0 tegen de touwen kopte en dat de wedstrijd daarmee gespeeld was.

Paulo Fonseca, de geplaagde trainer van os Dragões, bracht verloren zoon Ricardo Quaresma direct na het tweede tegendoelpunt in de ploeg. Veel effect sorteerde dat echter niet. Porto werd gefrustreerder en maakte geen aanspraak op de aansluitingstreffer. De gasten hadden zelfs geluk dat de score niet hoger opliep, want Rodrigo schoot nog over en Nemanja Matic, die in verband wordt gebracht met een transfer naar Chelsea, kreeg ook een goede kans. Porto’s Danilo kreeg na een schwalbe ook nog een tweede gele kaart. Het bleef bij een 2-0 voorsprong voor Benfica, dat dit seizoen enkel in de eerste speelronde (Marítimo, 1-0) verloor. De laatste thuisnederlaag in de competitie dateert zelfs van 2 maart 2012; toen was Porto met 2-3 te sterk voor de benfiquistas. De regerend landskampioen heeft dit seizoen al twaalf punten verspeeld.