voetbalzone

Benfica geeft bekerzege uit handen en sluit rampseizoen in tranen af

Bart Kruyt26 mei 2013, 20:18
Laatst bijgewerkt: 26 mei 2013, 20:18
Advertentie

Benfica moest de landstitel laten aan FC Porto en verloor een paar dagen later ook de Europa League-finale. De ploeg van Jorge Jesus kon het seizoen toch nog tot een mooi einde geven, maar de club uit Lissabon verloor zondagavond ook de bekerfinale. As Aguías gaven een voorsprong in de slotfase in een tijdsbestek van twee minuten uit handen (1-2), waardoor Vitória Guimarães voor het eerst in de clubhistorie de Portugese beker pakte en de play-offs van de Europa Leage ingaat.

/

Benfica won in het seizoen 2003/04 voor het laatst de beker en hoopte zondag de recordstatus (24 titels) te verstevigen. De hoofdstedelingen, met Ola John niet in de wedstrijdselectie, waren ook goed op weg, want na een sterk begin en een grote kans voor Óscar Cardozo opende Nicolás Gaitán na een halfuur de score in het Estádio do Jamor in Oeiras, een voorstad van Lissabon. Verdediger Kanú wilde de bal wegwerken, maar schoot het leer tegen de inlopende Argentijn aan, waardoor Benfica op gelukkige wijze op voorsprong kwam.

Benfica bleef de betere partij en Vitória, dat hiervoor al vijf bekerfinales verloor, deelde middels counters enkel wat speldenprikjes uit. De op papier thuis spelende ploeg had voor rust de marge kunnen verdubbelen, maar de Braziliaanse spits Lima schoot van tien meter voor het doel van Douglas Jesus over. De ploeg uit Braga, die dit seizoen op de negende plaats eindigde in de Liga Sagres, had voor de pauze misschien nog wel een strafschop moeten krijgen nadat verdediger David Addy onderuit werd gehaald door Maxi Pereira, maar de scheidsrechter legde de bal niet op de stip.

In het tweede bedrijf had Benfica het duidelijk lastiger met Vitória, maar Ezequiel Garay en Luisao hielden de boel achterin betrekkelijk eenvoudig onder controle. Elf minuten voor tijd kwam Vitória toch op gelijke hoogte, want na een foute pass van keeper Artur bediende Rafael Crivellaro met een prachtige steekpass de Algerijn El Arbi Soudani, die van dichtbij niet faalde: 1-1. Een kleine minuut later lag ook de 1-2 achter Artur, want een afstandsschot van Ricardo verraste de keeper. Trainer Jorge Jesus kon zijn tranen al voor het slotsignaal niet meer bedwingen en zag Benfica voor de derde keer in twee weken tijd naast een hoofdprijs grijpen.

Bezig met laden …