Benfica pakt op laatste speeldag eerste landstitel in vijf jaar tijd

Daniel Cabot Kerkdijk09 mei 2010, 21:04
Laatst bijgewerkt: 09 mei 2010, 21:04

Benfica mag zich minimaal een jaar lang regerend landskampioen van Portugal noemen. De ploeg van Jorge Jesus had zondagavond tegen Rio Ave aan een punt voldoende om runner-up Sporting Braga voor te blijven, maar sloot het seizoen af met een nipte overwinning. Zelfs een nederlaag was voldoende geweest om de landstitel op te eisen. Braga kwam bij Nacional niet verder dan een remise.

/

Benfica - Rio Ave 2-1
In de derde minuut lag de bal al in het doel van Rio Ave en dat was geheel aan de bezoekers te wijten. Zowel Wires als Carlos verdedigden slap en een attente Óscar Cardozo schoot raak: 1-0. De aanwezigheid van Wires bleef beperkt tot elf minuten na een charge op Ramires. Hij moest met rood van het veld. De bezoekers zagen zich gedwongen om uitsluitend te verdedigden en deed dat goed tot aan de rust.

Twintig minuten voor het einde kwam Rio Ave ondanks haar ondertalsituatie zelfs op gelijke hoogte. Ricardo Chaves kopte de bal in het doel achter Quim: 1-1. De ruim zestigduizend toeschouwers zagen hun ploeg echter op passende wijze afscheid nemen. Na een hoekschop van Pablo Aimar zag de defensie van Rio Ave er weer niet goed uit en profiteerde Cardozo: 2-1. Daarmee claimde hij tevens de topscorerstitel in Portugal. De Paraguayaan maakte 26 doelpunten.

Nacional - Sporting Braga 1-1
Alleen bij een nederlaag van Benfica en een zege op Nacional kon Braga zich op de eerste plaats nestelen, maar het mocht niet zo zijn. Met haar deelname aan de Champions League is het seizoen van de ploeg van Domingo Paciencia sowieso meer dan geslaagd. Het was invaller Wason Renteria die een pass van Hugo Viana afrondde en daarmee de openingstreffer van Edgar Silva ongedaan maakte.