Benschop met Brest onderuit tegen lijstaanvoerder PSG

Bart Kruyt21 dec 2012, 21:38
Laatst bijgewerkt: 21 dec 2012, 21:38

Paris Saint-Germain heeft de triarchie in de Franse competitie in ieder geval voor één nacht doorbroken. De Parijzenaars stonden met Olympique Lyon en Olympique Marseille bovenaan, maar wonnen vrijdagavond met 0-3 van Stade Brest door doelpunten van Zlatan Ibrahimovic, Kévin Gameiro en een eigen doelpunt. Hierdoor voert le PSG nu alleen de Ligue 1 aan, met 38 punten.

/

Stade Brest verscheen met Charlison Benschop als aanvalsleider ten tonele in het sfeervolle Stade Francis-Le Blé, maar de Nederlander kwam er niet aan te pas. Zeker niet in de beginfase, want Paris Saint-Germain opende aanvallend en sterk. Die start leverde echter geen kansen op voor de miljoenenploeg van Carlo Ancelotti. Hierdoor nam het vertrouwen bij Brest toe, maar toch bleef PSG de betere partij. Na een kwartier kwam de club uit de stad van de liefde bijna op voorsprong, maar een hakbal van Ibrahimovic werd gekeerd door Alexis Thébaux. De doelman zou lang de held blijven van Brest.

Thébaux redde namelijk op een kopbal van Thiago Silva en dook ook een knal van Ibrahimovic uit de korte hoek. De dappere gastheer uit Bretagne verdedigde geconcentreerd en mikte op de counter. Na 35 minuten moest de ploeg van Landry Chauvin echter met tien man verder. Ezequiel Lavezzi was het slachtoffer van een stevige tackle van Abdoul Sissoko en de middenvelder kon direct inrukken. Het was veelzeggend dat PSG na een halfuur honderd passes meer had gecompleteerd dan Brest. De voormalige werkgever van Franck Ribéry hield de 0-0 desondanks tot de rust op het scorebord.

/

Een schot van Javier Pastore werd weggebokst door Thébaux, een vrije trap van Ibrahimovic werd door de uitblinkende sluitpost uit de hoek gedoken en Blaise Matuidi mikte van dichtbij in het zijnet. Les Ty’Zefs hadden in Thébaux de man van de wedstrijd al in huis, want vlak na de pauze keerde hij met een wereldredding een schot van dichtbij van Christophe Jallet, die Gregory van der Wiel op de bank hield. Het was uitstel van executie, want na 55 minuten was het alsnog raak voor Paris Saint-Germain. Jallet bracht de bal bij de eerste paal en Ibrahimovic tikte zijn achttiende Ligue 1-doelpunt binnen: 0-1. Het was tevens zijn 46e competitietreffer in de laatste 48 duels.

PSG, dat het in de achtste finale van de Champions League gaat opnemen tegen Valencia, gooide de wedstrijd na de wissel van Benschop op slot. Gameiro stond pas 140 seconden op het veld toen hij met een rebound de 0-2 maakte. Ibrahimovic was met een scorpion kick bijna voor de tweede keer trefzeker in Finistère, maar zijn geweldige poging kreeg niet het gewenste resultaat. Het moedige Brest knokte zich leeg en kwam dicht bij de 1-2, maar een vrije trap van Bruno Grougi werd gepakt door Salvatore Sirigu en Thiago Silva kopte een bal van de lijn. Bernard Mendy maakte er vervolgens met een eigen goal 0-3 van.