Berghuis vervult heldenrol tegen Heerenveen en krijgt publiekswissel

Daniel Cabot Kerkdijk07 mei 2014, 22:36
Laatst bijgewerkt: 07 mei 2014, 22:36

AZ heeft woensdagavond een grote stap richting Europees voetbal gezet. Het team van Dick Advocaat was voor eigen publiek duidelijk te sterk voor sc Heerenveen: 3-0. Celso Ortiz, Nemanja Gudelj en Steven Berghuis verzorgden de doelpuntenproductie in het AFAS Stadion. Laatstgenoemde was de absolute uitblinker bij de Noord-Hollanders en kreeg in de tweede helft een publiekswissel, ook met oog op de return van zaterdag in het Abe Lenstra Stadion.

AZ had in de eerste twintig minuten het meeste balbezit, maar dat resulteerde niet in grote kansen. Kristoffer Nordfeldt pareerde een inzet van Gudelj, terwijl Markus Henriksen het leer in het zijnet kopte. In de 26e minuut bracht Ortiz de krachtmeting uit evenwicht. Na een goede actie aan de rechterkant mikte Berghuis op de paal. De rebound was een prooi voor Ortiz, die de bal hoog in het doel schoot en AZ daarmee verdiend op een 1-0 voorsprong zette.

Luttele minuten later vroeg AZ vergeefs om een strafschop. Na weer een goede actie van Berghuis ging Ortiz neer in het strafschopgebied, maar de dienstdoende leiding was niet vermurwen. Tien minuten voor rust kreeg het team van Advocaat alsnog een elfmetertrap. Joost van Aken haakte Berghuis en Gudelj schoot vanaf elf meter de 2-0 binnen. Dat was niet de ruststand. Berghuis werd weggestuurd en oog in oog met Nordfeldt faalde de aanvaller niet: 3-0.

Na de onderbreking bleef AZ drukzetten en probeerde men een ruimere zege te bewerkstelligen. Heerenveen gaf de moed echter niet op, maar al snel zagen de noorderlingen in dat het een kansloze avond was. Invaller Hakim Ziyech raakte de paal uit een vrije trap en ook een andere invaller, Luciano Slagveer, kon niet voor het belangrijke uitdoelpunt zorgen. In het laatste kwartier waren Johann Berg Gudmundsson en Willie Overtoom nog dicht bij de 4-0.