Besiktas pakt negende beker, prijzenkast Istanbul BB blijft leeg

Erik van Dam11 mei 2011, 21:52
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2011, 21:52

Besiktas heeft woensdagavond voor de negende maal in de clubhistorie de Turkse beker in de wacht gesleept. De finale van het toernooi tegen Istanbul Büyüksehir Belediyespor, kortweg Istanbul BB, was een zenuwslopende ontmoeting die na rust verkeerd leek af te lopen voor Karakartallar. De ploeg knokte zich nog terug naar een gelijke stand en nam na de verlenging de strafschoppen iets beter; vier rake pogingen om drie. Simão werd de gelukkige met de laatste verzilverde strafschop. Istanbul BB blijft zodoende zonder één prijs in de 21-jarige clubgeschiedenis.

Na iets meer dan een halfuur spelen in het Kadir Has Stadion in Kayseri opende Ricardo Quaresma de score. Manuel Fernandes zette voor op de Portugees, die de bal met de rug naar het doel aannam op de borst. Vervolgens liet hij die stuiteren en haalde hij met de linkervoet uitstekend en doeltreffend uit. Aan het begin van de tweede helft ging Istanbul BB nadrukkelijk op jacht naar de 1-1 en die viel ook, in de achtste minuut.

De 'uitploeg' kreeg een strafschop toegewezen en Ibrahim Akin bleef, oog in oog met Reçber Rüstü, koel. De doelman dook vanuit zij oogpunt naar rechts; Ibrahim trapte de bal aan de andere kant binnen. Nog groter werd de vreugde, toen een kwartier na de gelijkmaker Gökhan Ünal zelfs voor 1-2 zorgde. Besiktas liet de achterstand evenwel niet over haar kant gaan en trok opnieuw een doelpunt naar zich toe, dit keer van Tomas Sivok. Opnieuw stond Fernandes succesvol aan de basis en moest Istanbul BB vol aan de bak.

Tot de negentigste minuut en ook daarna bleef de gelijke stand vervolgens staan. Twee keer vijftien minuten verlengen bracht ook niets teweeg; doelman Kenan Hasagic hield zijn team meermaals overeind met een formidabel optreden tussen de palen bij Büyüksehir. Strafschoppen moesten uiteindelijk uitkomst brengen in Kayseri en in de reeks penalty's was het Besiktas dat mocht juichen. Cihan Haspolatli miste direct zijn eerste inzet en daarna ging Besiktas keurig met de reeks om. Plots miste Roberto Hilbert, waardoor Istanbul BB weer mocht hopen. Metin Depe schoot echter ook mis, waardoor Besiktas nog één rake poging nodig had; Simão bracht verlossing.