voetbalzone

'Bestraf racistisch gedrag eens met puntenaftrek'

Bart Kruyt12 feb 2013, 06:00
Laatst bijgewerkt: 12 feb 2013, 06:00
Advertentie

Racisme op het voetbalveld: het blijft een groot probleem. Kevin-Prince Boateng besloot begin januari al van het veld te stappen tijdens de oefenwedstrijd tegen Pro Patria en Nederland kreeg er onlangs ook weer mee te maken, toen een deel van de aanhang van FC Den Bosch zich misdroeg tegenover AZ-spits Jozy Altidore. Thierry Henry vindt het hoog tijd voor maatregelen.

/

Volgens de Fransman moet er veel harder worden gestraft dan dat nu het geval is. De FIFA besloot onlangs dat Bulgarije en Hongarije WK-kwalificatiewedstrijden in een leeg stadion moeten spelen, vanwege antisemitisch en racistisch gedrag onder de fans. "Maar misschien moet je ook eens wat punten aftrekken", adviseerde Henry in gesprek met het Franse persbureau AP. "Maar ik beslis daar niet over. Het is maar een suggestie."

De 35-jarige aanvaller denkt niet dat racistische incidenten zich tegenwoordig niet vaker voordoen dan vroeger, maar merkt wel dat er meer aandacht voor is gekomen. "Dat komt ook door de spelers zelf", legde Henry uit. "In het veld worden ook vaak racistische opmerkingen gemaakt. Vroeger lieten de gekleurde spelers dit echter langs zich heen gaan, waardoor men nooit wist wat er gebeurd was, terwijl ze nu direct de scheidsrechter erbij roepen."

Bezig met laden …