voetbalzone

Bizarre speech voor Immers en co: 'Schiet maar van dertig meter op doel'

Bart Kruyt11 feb 2016, 17:44
Laatst bijgewerkt: 11 feb 2016, 17:44
Advertentie

Vincent Tan verveelt zich bij de wedstrijden van Cardiff City. De excentrieke clubeigenaar ziet zijn ploeg op de negende plaats in de Championship staan en denkt wel te weten waarom Cardiff niet meedoet om de bovenste plaatsen: er wordt te weinig op het vijandige doel geschoten. Donderdag sprak Tan zijn spelers (onder wie Lex Immers) toe en gaf hij een bijzondere opdracht mee.

voetbalzone

De teleurstellende klassering op de ranglijst komt volgens de clubeigenaar niet door doelman David Marshall, die behoorlijk vaak zijn doel schoon houdt. “Maar we spelen te vaak gelijk”, zegt Tan. “David doet zijn werk, dus ik heb de spelers gezegd: het is duidelijk, jullie scoren niet genoeg. Ik heb een peptalk gegeven en gezegd dat ze eens wat vaker op doel moeten schieten.”

“In iedere wedstrijd wil ik minstens dertig tot veertig doelpogingen zien”, vervolgt Tan. “Schiet maar gewoon van twintig, dertig meter op doel, heb ik mijn spelers gezegd. Wat heeft het voor zin om maar te blijven passen, passen, passen? Tenzij je Lionel Messi in je team hebt voor de afronding, heeft dat geen enkele zin.”

Tan zegt dat hij iedere wedstrijd van Cardiff bekijkt: “Ik heb de spelers gezegd: ‘jullie hebben geen zelfvertrouwen’. Peter Whittingham is een speler die van grote afstand kan scoren, dus probeer het lekker, heb ik gezegd. Maar mijn spelers krijgen nu de bal aangespeeld en behandelen het alsof het een hete aardappel is: ze geven de bal direct weer door. Dat moet de spelers opvallen, want het valt mij ook op.”

voetbalzone

“De wet van de gemiddelden zegt: hoe meer je schiet, hoe meer je scoort”, vervolgt Tan zijn analyse. “Als je dertig keer schiet krijg je drie goals, veertig schoten is vier goals, vijftig schoten is vijf goals. Zeg nu niet dat ik geen verstand heb van voetbal. Ik heb heel veel geleerd in de afgelopen jaren en zie spelers in de Premier League regelmatig van afstand scoren. Wij moeten dat ook eens gaan doen. Wij passen, passen, passen, maar krijg je punten voor balbezit? Nee.”

“Wanneer ze de regels veranderen, blijf dan de bal maar passen. Maar op het moment zeggen de regels dat je de bal in het net moet krijgen, en dat lukt alleen als je eens op doel schiet. Heb je wel eens een lelijke man met een mooie vrouw gezien? Dat is hem alleen gelukt omdat hij het dertig, veertig, vijftig keer gevraagd heeft. Een knappe man vraagt het maar een keer en als hij ‘nee’ te horen krijgt, haakt hij af. Hoe vaker je het probeert, hoe meer succes je hebt. We hebben meer doelpogingen nodig. Niet alleen de fans zitten daarop te wachten, maar ik ook”, aldus Tan.

Bezig met laden …