Bizarre wedstrijd in Rome; Schalke 04 ontsnapt aan thuisnederlaag

Daniel Cabot Kerkdijk22 okt 2015, 20:55
Laatst bijgewerkt: 22 okt 2015, 20:55

Lazio heeft donderdagavond in Groep G een goede overwinning op Rosenborg BK geboekt De ploeg van Stefano Pioli speelde 85 minuten met tien man, maar trok toch drie punten over de streep. Van de Nederlanders kwam alleen Wesley Hoedt in actie. In Groep I liep FC Basel tegen de eerste misstap in de groepsfase aan: Belenenses stapte als winnaar van het veld. Ook Schalke 04 kwam niet tot winst, in Groep K. Zonder Klaas-Jan Huntelaar kon tegen Sparta Praag nipt worden geremiseerd.

Lazio - Rosenborg BK 3-1
De start van de wedstrijd mocht er zijn: Wesley Hoedt kopte na een corner tegen de lat en de rebound van Stefano Mauri ging eveneens tegen het aluminium. Voor Mauricio zat het duel er na zes minuten al op: hij werkte de doorgebroken Jorgen Skjelvik tegen de grond en kreeg rood. Het was voor de verdediger alweer zijn vierde rode prent in 28 duels voor de Romeinen. Ondanks de ondertalsituatie ging Lazio met een minimale voorsprong de rust in. Na een slimme steekpass van Antonio Candreva schoot Alessandro Matri raak. Rosenborg was nog voor rust dicht bij een doelpunt, maar Etrit Berisha werkte een inzet van Skjelvik tegen de paal en Alexander Söderlund kopte ook tegen het aluminium.

Na de onderbreking kregen de toeschouwers ook waar voor hun geld. Het was Felipe Anderson die na voorbereidend werk van Matri al snel voor de 2-0 scoorde. Rosenborg liet zich echter niet onbetuigd en verkleinde de achterstand dankzij een rake kopbal van Söderlund. De doelpuntenmaker liet daarna een goede kans op de 2-2 liggen. Een charge op Stefan Radu resulteerde in een penalty, die door Antonio Candreva werd gemist. De rebound was wel een prooi voor de Italiaan: 3-1. Abdoulay Konko veroorzaakte even later ook een strafschop, maar Berisha keerde de elfmetertrap van Johan Bördal.

FC Basel - Belenenses 1-2
Een rake kopbal van Michael Lung, op aangeven van Matias Delgado, betekende na een kwartier spelen al de 1-0 voor FC Basel, dat nog niet over de geblesseerde Jean-Paul Boëtius kan beschikken. De bezoekers kwamen ruim tien minuten later, uit het niets, op 1-1, dankzij een streep van Luis Leal. Na een tegenaanval verscheen zelfs de 1-2 op het scorebord: op slag van rust was Kuca trefzeker op aangeven van Leal. Na rust ging de wedstrijd in het St Jakob-Park over en weer, met kansen voor beide ploegen. Zo ging een inzet van Taulant Xhaka tegen de paal. Doelpunten vielen er echter niet meer.

Schalke 04 - Sparta Praag 2-2
Na zes minuten lag de bal reeds achter David Bicik. Jakub Brabec ging na een vrije trap van Kaan Ayhan niet de lucht in, waardoor de vrijstaande Franco Di Santo het leer achter de doelman van Sparta kon koppen. De ploeg van Andre Breitenreiter liet het initiatief daarna echter aan de bezoekers, die weliswaar inzet toonden maar niet voor gevaar konden zorgen.

Vijf minuten na rust viel de verdiende gelijkmaker: het was Kehinde Fatai die het leer voorbij Ralf Fährmann schoot. Een kwartier later verscheen de 1-2 op het scorebord. Leon Goretzka verlengde op ongelukkige wijze een corner, waardoor de net ingevallen David Lafata kon scoren. Een uitstekende counter in de 73e minuut leverde Schalke toch een punt op: na een snelle uitworp van Fährmann en goed voorbereidend werk van Di Santo tekende Leroy Sane voor de gelijkmaker.