Blackburn verder in League Cup na thriller tegen Chelsea

Bart Kruyt02 dec 2009, 22:57
Laatst bijgewerkt: 02 dec 2009, 22:57

Blackburn Rovers heeft zich ten koste van Chelsea weten te plaatsen voor de halve finale van de League Cup. De bezoekers uit Londen knokten zich tweemaal terug in de zinderende wedstrijd en maakten in de laatste minuut van de verlenging gelijk via Paulo Ferreira (3-3), maar moesten in de strafschoppenreeks buigen voor Blackburn. Gaël Kakuta miste de beslissende penalty.

Het werd een heet bekeravondje. Blackburn startte wervelend tegen Chelsea, waar dragende krachten als Frank Lampard, Peter Cech en Nicolas Anelka een avondje rust kregen. Binnen tien minuten stond de thuisploeg op een voorsprong. Nikola Kalinic profiteerde van matig verdedigen van Chelsea-zijde en werkte de bal achter goalie Hilario. Jason Roberts kreeg niet veel later zelfs een goede kans op een tweede Blackburn-treffer.

Er moest duidelijk iets gebeuren aan de kant van The Blues, die voor rust via Joe Cole overigens nog twee grote mogelijkheden creëerden. Trainer Carlo Ancelotti greep de pauze aan om zijn team op drie plaatsen te wijzigen. Didier Drogba, Kakuta en Jeffrey Bruma mochten de gelederen komen versterken. De wissels hadden onmiddellijk effect: Florent Malouda gaf een goede voorzet vanaf links en met één van zijn eerste balcontacten kopte Drogba de gelijkmaker langs Paul Robinson.

Niet veel later nam Chelsea zelfs de leiding. Op aangeven van Yuri Zhirkov schoof Salomon Kalou de bal knap in het Blackburn-doel. De thuisploeg vocht zich echter binnen afzienbare tijd weer terug. Oud-Feyenoorder Brett Emerton werkte de bal in het vijandige strafschopgebied en zag hoe het leer op knullige wijze door de benen van Hilario in het doel verdween: 2-2. Chelsea moest ook nog toezien hoe Kalou geblesseerd raakte. Omdat Ancelotti zijn wissels in de rust had opgebruikt, zat er niets anders op dan de verlenging in te gaan met tien spelers.

In die verlenging was het geluk al snel aan de zijde van Blackburn. De ploeg van Sam Allardyce kreeg een penalty na een overtreding van Michael Ballack op David Hoilett en Benny McCarthy wist het buitenkansje te benutten: 3-2. Hoilett profiteerde even later bijna van een blunder van Bruma, maar faalde in de afronding en moest lijdzaam toezien hoe Ferreira in de 121e (!) minuut alsnog de score gelijk wist te trekken. De Portugese verdediger knalde van dichtbij hard raak. In de allesbeslissende penaltyserie werd Kakuta uiteindelijk de schlemiel. Kalinic (Blackburn) en Ballack (Chelsea) hadden eerder gemist, maar de laatste Chelsea-strafschop van de Franse aanvaller werd gekeerd door Robinson.