Blunder van Nainggolan komt België duur te staan in Cardiff

Gijs Freriks12 jun 2015, 22:40
Laatst bijgewerkt: 12 jun 2015, 22:40

Het nationale elftal van België is tegen een flinke teleurstelling aangelopen. De Rode Duivels kregen vrijdag genoeg kansen tegen Wales, maar wisten de defensieve code niet te kraken en gingen met 1-0 onderuit in Cardiff. Wales gaat nu met veertien punten alleen aan kop in Groep B en wordt op drie punten gevolgd door België. Bosnië-Herzegovina klopte Israël en doet ook weer helemaal mee om een ticket voor het EK van volgend jaar zomer in Frankrijk.

Wales - België 1-0
België won vorige week zondag met 3-4 van Frankrijk, maar slaagde er dus niet in om die lijn door te trekken in het Cardiff City Stadium. Het team van Marc Wilmots zette de tegenstander in de beginfase wel behoorlijk onder druk: Christian Benteke kwam een voetlengte tekort om de bal in het doel te mikken, Radja Nainggolan dwong Wayne Hennessey tot een redding en Eden Hazard schoot over. Na 25 minuten kwam Wales echter uit het niets op voorsprong: Nainggolan wilde de bal terug koppen op Thibaut Courtois, maar vergat dat Gareth Bale nog in het strafschopgebied stond en die kon daardoor met een volley afronden.

Wales nam vervolgens de verdedigende stellingen in en had voor rust nog op 2-0 kunnen komen, ware het niet dat Hal Robson-Kanu een rebound naast schoot. Wilmots greep in de rust in en slachtofferde Dries Mertens ten faveure van Romelu Lukaku. De bondscoach zag België sterk starten aan de tweede helft, met een gevaarlijke kopbal van Hazard en een hard schot van Kevin De Bruyne tot gevolg. De defensie van de Welshmen boog, maar kraakte vooralsnog niet. De tijd tikte genadeloos weg en België slaagde er niet meer in om de verdediging, die werd geleid door Ashley Williams, voor problemen te stellen.

Bosnië - Israël 3-1
Bosnië speelde een voortreffelijke eerste helft in Zenica en kreeg in het eerste half uur goede kansen via Senad Lulic, Haris Medunjanin, Edin Visca en Edin Dzeko. Geheel tegen het spelbeeld in kwam Israël vier minuten voor rust op voorsprong: na een fout van Dzeko kon Tal Ben Haim de openingstreffer voor zijn rekening nemen. Bosnië stelde echter nog voor rust orde op zaken: Visca maakte met zijn eerste interlandgoal ooit gelijk en een benutte strafschop van Dzeko betekende de 2-1. In de tweede helft scoorde Bosnië nog één keer: Visca bepaalde met zijn tweede van de avond de eindstand op 3-1.