voetbalzone

Boehly krijgt na Chelsea ook Ligue 1-club in handen; ultra's zijn woedend

Tom Rofekamp23 jun 2023, 10:52
Laatst bijgewerkt: 23 jun 2023, 10:52
Advertentie

BlueCo, de eigenaar van Chelsea, heeft het voetbalimperium uitgebreid. RC Strasbourg maakt donderdag bekend dat het is overgenomen door de Amerikaanse investeringsmaatschappij. Naar verluidt betaalt BlueCo zo'n 75 miljoen euro voor vrijwel het gehele aandelenpakket van de Franse club, die afgelopen seizoen vijftiende werd in de Ligue 1. De ultra's van Strasbourg zijn níét blij met de overname.

BlueCo, dat onder leiding staat van zakenman Todd Boehly, was al een tijdje op zoek naar een zusterclub voor Chelsea. Eerst leek dat Girondins Bordeaux te gaan worden, maar Boehly kwam er niet uit met president Gerard López. Nu vindt de Amerikaan alsnog zijn Franse speeltje. BlueCo neemt vrijwel honderd procent van de aandelen van Strasbourg over, dat zeer senang is met de overname.

"Dit is een erg belangrijke dag voor Strasbourg", laat voorzitter Marc Keller optekenen op de clubwebsite. "Het is iets waar ik en mijn aandeelhoudersvrienden al twee jaar over nadenken. We hebben een club gebouwd die gezond is op ieder vlak en goed gemanaged wordt. Hoewel er geen financiële urgentie was, waren we ons bewust van dat we het plafond van ons model bereikt hadden. Als we Strasbourg vooruit wilden blijven brengen, moesten we hulp inschakelen van een solide structuur die onze ambities kon ondersteunen. Met BlueCo bouwen we het Strasbourg van morgen."

De ultra's van Strasbourg zijn minder te spreken over de overname. Op Twitter circuleren beelden van een spandoek, waarop de ultra's in rode letters 'Boehly, niet welkom' zouden hebben geschreven. Wellicht zijn de supporters bang voor 'een Chelsea-scenario'. The Blues beleefden een absoluut rampseizoen na Boehly's overname en eindigden als twaalfde in de Premier League.

Na een geweldig seizoen 2021/22, waarin het als zesde eindigde, sloot Strasbourg het afgelopen seizoen af als vijftiende van de Ligue 1. Daarmee speelde le Racing zich op het nippertje veilig. Er degradeerden namelijk liefst vier clubs van het Franse hoogste niveau, omdat de Ligue 1 vanaf komend seizoen 18 in plaats van 20 clubs telt. Het grootste succes uit de clubhistorie van Strasbourg dateert uit het seizoen 1978/79. Toen werd Strasbourg landskampioen van Frankrijk.

Bezig met laden …