Bolivia zorgt met eerste ‘uitzege’ in twintig jaar voor daverende stunt

Gijs Freriks16 jun 2015, 01:00
Laatst bijgewerkt: 16 jun 2015, 01:00

Ecuador werd door sommige voetbalvolgers getipt als outsider voor het winnen van de Copa América, maar het toernooi is voor La Tricolor uitgelopen op een regelrechte nachtmerrie. Vrijdag werd met 2-0 verloren van gastland Chili en in de nacht van maandag op dinsdag bleek Bolivia met 2-3 te sterk. Het team van de Boliviaan Gustavo Quinteros is daardoor zo goed als uitgeschakeld.

De geelhemden sluiten het toernooi komende vrijdag tegen Mexico af, terwijl de huidige groepsleider Bolivia het een dag later opneemt tegen Chili. De Groenen begonnen in Valparaíso uitstekend aan de wedstrijd en kwamen al na vijf minuten op voorsprong: Ronald Raldes werd vrijgelaten bij een hoekschop en kon daardoor binnenkoppen. Alleen Marco Etcheverry maakte namens Bolivia sneller een doelpunt tijdens de Copa América; hij scoorde in 1997 na drie minuten tegen Colombia. Na achttien minuten verdubbelde Bolivia de marge: Martin Smedberg-Dalence plaatste de bal na geknoei van Wálter Ayoví van zo’n twintig minuten in de verre hoek.

Eenmaal van de schrik bekomen, kwam Ecuador weer aan voetballen toe. Dat leverde een paar goede kansen op: Fidel Martínez trapte na een lage voorzet half over de bal en een hard schot van Christian Noboa werd geblokt. Zeven minuten voor tijd mocht Ecuador een strafschop nemen nadat Enner Valencia aan het truitje was getrokken en Valencia trapte eenvoudig binnen. Omdat de spelers te vroeg waren ingelopen, moest de penalty echter worden overgenomen. Dit keer faalde Valencia en daardoor bleef het bij 0-2. Sterker: vlak voor rust liep Bolivia uit naar 0-3. Marcelo Moreno benutte zijn elfmetertrap wél. Hij mocht uithalen nadat Frickson Erazo met een hoog been de strafschop had veroorzaakt.

De wedstrijd leek zodoende te zijn beslist in het Elias Figueroa Brander, maar Ecuador gaf niet op. Valencia schoof drie minuten na de pauze de eretreffer binnen en de Ecuadorianen gingen vervolgens op jacht naar de aansluitingstreffer. Tot grote mogelijkheden kwam men echter niet; de beste mogelijkheid was nog voor Renato Ibarra, die op de keeper schoot. Negen minuten voor tijd kwam Ecuador alsnog tot scoren: Miller Bolaños’ afstandsschot viel als een raket in bij keeper Romel Quiñónez. Ecuador kon zijn eerste Copa-nederlaag tegen Bolivia sinds 1949 echter niet afwenden. Bolivia won tegelijkertijd zijn eerste officiële ‘uitwedstrijd’ sinds het duel met de Verenigde Staten in maart 1995.