voetbalzone

Bondscoach krijgt nadrukkelijk advies: ‘Zij kunnen niet samenspelen’

Erik van Dam26 mrt 2016, 11:24
Laatst bijgewerkt: 26 mrt 2016, 11:24
Advertentie

Dietmar Hamann raadt Roy Hodgson aan om tegen Duitsland niet te beginnen met Wayne Rooney en Harry Kane voorin. De aanvallers van Manchester United en Tottenham Hotspur completeren elkaar in zijn ogen onvoldoende en dus moet één van de twee zijn plek afstaan aan iemand als Daniel Sturridge of Jamie Vardy, vindt Hamann.

/

In gesprek met The Independent legt Hamann uit waarom Hodgson beter niet met het duo Rooney en Kane kan starten. “Ze zijn allebei niet echt snel en snelheid is een belangrijk facet in het voetbal. Engeland heeft bovendien altijd moeite met het controleren van wedstrijden en het balbezit. Als je daar niet in slaagt tijdens een groot toernooi, heb je een probleem. Je kunt wel op de counter spelen, en dat doet Engeland ook wel eens, maar dan moet je snelheid hebben en dan kom je uit bij Vardy of Sturridge.”

Hamann onderstreept ook dat sommige spelers op papier een droomduo lijken, maar dat dat niet altijd opgaat in de praktijk. “Bij Engeland stonden Steven Gerrard en Frank Lampard tien jaar lang samen op het middenveld. Ik heb echt zelden een interland gezien waarin ze beiden goed speelden. Ze vulden elkaar niet aan: ze wilden allebei scoren, allebei de eindpass geven. Het waren allebei toppers, hoor, maar bij hun clubs werden ze omringd door anderen.”

“Gerrard had bij Liverpool bijvoorbeeld Xabi Alonso, Javier Mascherano en mij om zich heen en Lampard had bij Chelsea jongens als Claude Makélélé en John Obi Mikel naast zich. Die haalden het beste in hem naar boven”, legt Hamann uit. “Maar de meeste bondscoaches stelden Lampard en Gerrard steeds naast elkaar op. Het meest teleurstellend was dat Fabio Capello het ook deed. Als buitenlander kun je makkelijker moeilijke keuzes maken, maar ook hij stelde ze naast elkaar op.”

Bezig met laden …