Borussia Dortmund loopt na bizarre slotfase in op verliezend Bayern

Bart Kruyt05 dec 2015, 19:27
Laatst bijgewerkt: 05 dec 2015, 19:27

VfL Wolfsburg is zijn ongeslagen thuisstatus van dit seizoen kwijtgeraakt. De ploeg van Dieter Hecking leek zaterdagavond nog een punt over te houden aan het treffen met Borussia Dortmund, toen het in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een strafschop kreeg en Ricardo Rodriguez vanaf elf meter geen fout maakte. In de bizarre slotfase kwam Dortmund echter toch nog als winnaar uit de bus: in blessuretijd maakte Shinji Kagawa na een prachtige aanval de 1-2.

Het venijn zat dus in de staart bij deze schitterende Bundesliga-topper. Dortmund eindigde sterk, met de winnende goal van Kagawa, maar begon ook al waanzinnig aan het duel. Ilkay Gündogan raakte al na ruim twee minuten de lat, met een heerlijke vrije trap, en twee minuten later vond ook Sven Bender de dwarsligger. Bender kwam bij een voorzet vanaf rechts goed voor Wolfsburg-doelman Diego Benaglio en zette zijn voet tegen de bal, maar had de pech dat het leder net iets te ver omhoog ging. Wolfsburg werd compleet onder de voet gelopen en had in de achtste minuut nog geluk dat Lukasz Piszczek Pierre-Emerik Aubameyang zocht, waar hij zelf had moeten schieten.

Wolfsburg overleefde de hectische openingsfase en kwam vervolgens wat beter in de wedstrijd, al bleef Dortmund wel de bovenliggende partij. De 0-1, na een ruim halfuur spelen, was dan ook absoluut verdiend: na balverlies van Joshua Guilavogui werd Marco Reus alleen voor Benaglio gezet door Henrikh Mkhitaryan en Reus omspeelde de Wolfsburg-keeper, voordat hij de bal in het lege doel schoof. Mkhitaryan was hier als aangever dus erg belangrijk en bewees even later ook aan de overkant van het veld zijn waarde, door een kopbal van Naldo van de doellijn te halen.

Wolfsburg ging in het laatste kwartier van de eerste helft vol op zoek naar de gelijkmaker, maar vond die niet. De thuisploeg hoopte de goede vorm uit de laatste vijftien minuten te kunnen doortrekken naar de tweede helft en Dieter Hecking bracht Bas Dost als invaller binnen de lijnen. De Nederlander kreeg na een kwartier na rust dé kans op de gelijkmaker, toen Roman Bürki de bal zomaar in de voeten van Dost schoot, maar de doelman van Borussia zijn fout nog goed kon maken. Aubameyang verzuimde om twaalf minuten voor tijd voor de beslissing te zorgen, waardoor het spannend bleef tot het einde. Het leek echter bij een doelpunt te zullen gaan blijven.

Kort voor het einde viel echter toch nog de gelijkmaker. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd glipte André Schürrle tussen Neven Subotic en Piszczek door, waarna hij werd neergehaald door laatstgenoemde. De bal ging op de stip en vanaf elf meter maakte specialist Ricardo Rodriguez geen fout, waardoor Wolfsburg zijn ongeslagen status leek te behouden. Dortmund liet het hier echter niet zomaar bij zitten en pakte in blessuretijd tóch nog de volle buit: Mkhitaryan gaf de voorzet van Piszczek in een keer voor op Kagawa, die alsnog de 1-2 maakte. Dortmund liep dus drie punten in op Bayern München, dat eerder deze zaterdag zijn eerste nederlaag van het seizoen leed; het verschil tussen de nummer één en twee van de ranglijst bedraagt nog vijf punten.