Borussia Dortmund terug als nummer twee na zege in heerlijk duel

Thijs Post03 feb 2013, 18:25
Laatst bijgewerkt: 03 feb 2013, 18:25

Borussia Dortmund is terug als belangrijkste achtervolger van Bayern München. De regerend landskampioen won zondag in een spectaculair duel met 2-3 van Bayer Leverkusen en loste die Werkself daardoor af als nummer twee van de ranglijst. Dortmund heeft nu 39 punten: dat zijn er liefst twaalf minder dan Bayern, dat hard op weg is naar de titel. Borussia Mönchengladbach kon zondag naar plek vijf van de Bundesliga springen, maar met Roel Brouwers en Luuk de Jong in de basisopstelling lukte het die Fohlen niet om 1. FC Nürnberg te verslaan: 2-1.

/

Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund 2-3
Spektakel was er zondag genoeg in de BayArena. Borussia Dortmund kende een sterke start en kwam al na drie minuten op voorsprong via Marco Reus, die de bal na een steekpass van Robert Lewandowski over Marco Reus wipte. Simon Rolfes van Bayer Leverkusen had daarvoor echter al een goede kans onbenut gelaten en de thuisploeg besloot dan ook niet bij de pakken neer te gaan zitten. Toen Jakub Blaszczykowski zes minuten na de openingsgoal met een benutte strafschop voor de 0-2 zorgde was de teleurstelling echter wel behoorlijk groot bij de spelers van de thuisploeg.

Borussia leek een eenvoudige avond tegemoet te gaan, maar gaf de voorsprong uit handen. Stefan Kiessling (tweemaal) en André Schürrle hielpen in de eerste helft nog goede kansen op de aansluitingstreffer om zeep, maar Stefan Reinartz bewees na de verplichte onderbreking scherper te zijn. De middenvelder bracht eerst de spanning terug in de wedstrijd, door een lage voorzet van Kiessling tot assist te promoveren, en tikte niet veel later ook de gelijkmaker binnen. Een vrije trap van Gonzalo Castro werd met het hoofd verlengd door Sebastian Boenisch, waardoor Reinartz bij de tweede paal kon scoren.

Lang kon Bayer niet van deze tussenstand genieten en dat kwam door een grote fout van verdediger Philipp Wollscheid. De mandekker wilde de bal terugspelen op Bernd Leno, maar zijn pass was tekort, zodat Lewandowski de 2-3 binnen kon schieten. Diezelfde Lewandowski verdiende even later een strafschop, toen hij werd neergehaald door Boenisch, maar nu kwam Leno als winnaar uit de strijd met Blaszczykowski. In de resterende twintig minuten bleef het daardoor erg spannend en Sidney Sam, Jens Hegeler en Schürrle kregen nog enorme kansen op de gelijkmaker, maar wisten niet te scoren. Borussia overleefde, nam de drie punten mee uit Leverkusen en staat nu tweede.

/

1. FC Nürnberg - B. Mönchengladbach 2-1
Voor Borussia Mönchengladbach begon het duel met laagvlieger 1. FC Nürnberg dramatisch. Thorben Marx hief zijn been te hoog en Maik Franz ging er gewillig overheen, waarna scheidsrechter Florian Mayer naar de stip wees en voormalig PSV’er Timmy Simons het cadeautje gretig uitpakte voor de 1-0. Na een halfuur spelen werd het ook 2-0 en opnieuw speelde Marx een hoofdrol. De middenvelder (die later gewisseld zou worden) leverde een dramatische pass af; Tomás Pekhart profiteerde en scoorde.

De voorsprong was niet verdiend, want Mönchengladbach was beter, maar het lukte het team van coach Lucien Favre maar niet om de defensieve stellingen van Nürnberg te breken. Dat lukte na een klein uur wel: De Jong verlengde een vrije trap van eigen helft en de snelle Patrick Herrmann zette de aansluitingstreffer op het bord. In de slotfase zette Gladbach alles op alles en dit gebeurde vooral via lange ballen op De Jong, maar doelpunten zouden er niet vallen. Voor De Jong was het voor het eerst sinds 8 oktober 2012 dat hij weer eens negentig minuten op het veld stond in een Bundesliga-wedstrijd.