Borussia-goudhaantje Götze opnieuw beslissend bij zege op angstgegner

Matthijs van Laar16 dec 2012, 16:22
Laatst bijgewerkt: 16 dec 2012, 16:22

In navolging van Bayer Leverkusen en Eintracht Frankfurt, heeft ook Borussia Dortmund geprofiteerd van het puntverlies van koploper Bayern München. Gemakkelijk ging het lang niet altijd bij angstgegner TSG Hoffenheim, maar dankzij usual suspects als Mario Götze en Robert Lewandowski won de regerend landskampioen met 1-3. Borussia gaat daarmee de winterstop in met een achterstand van twaalf punten op de koploper uit München.

/

Uit het niets namen de bezoekers uit Dortmund na 26 minuten de leiding. Götze werd op de linkerpunt van de zestien aangespeeld en maakte een korte beweging naar binnen, waarna hij vrijwel uit stand meteen uithaalde. De bal kreeg echter genoeg kracht mee en vloog prachtig in de korte hoek binnen, onhoudbaar voor doelman Koen Casteels. De gelijkmaker van Sven Schipplock (een simpele intikker), zo’n negen minuten later, was echter niet onverdiend te noemen.

Na rust voerden die Borussen de druk op en kwamen er meer kansen. Götze zette Marco Reus vrij voor Casteels, maar de doelman bleef kalm en hield de Duits international van het scoren af. Twee minuten later wist onderscheidde de Belgische sluitpost zich andermaal. Dit keer voorkwam hij dat nota bene Mats Hummels de 1-2 kon maken. Met een heerlijke redding hield hij de inzet van de centrumverdediger buiten zijn doel.

Er bleek echter geen houden aan. Slechts een paar minuten na de knal van Hummels moest Casteels zich dan ook alsnog gewonnen geven. Götze vond wederom Reus, die dit keer het overzicht behield en de meegelopen Kevin Grosskreutz een niet te missen kans bood: 1-2. Niet veel later maakte Lewandowski er 1-3 van, waarmee het duel 25 minuten voor het eindsignaal beslist was. Dankzij de drie punten komt Dortmund op gelijke hoogte met Frankfurt en staat de ploeg van Jürgen Klopp weer gedeeld derde. Voor Hoffenheim zal de tweede seizoenshelft in het teken staan van de strijd tegen degradatie.