voetbalzone

Bosnië en Portugal zwaar onder de maat, fans roepen weer 'Messi'

Erik van Dam11 nov 2011, 20:57
Laatst bijgewerkt: 11 nov 2011, 20:57
Advertentie

Bosnië en Portugal maken beiden nog kans op deelname aan het EK 2012. De Oost- en Zuid-Europeanen troffen elkaar vrijdagavond in Zenica voor deel één van hun tweeluik in de play-offs. Wat een boeiend gevecht had moeten worden, verwerd tot een ontmoeting op laag niveau met harde overtredingen, veel schoten naast en over en een 0-0 eindresultaat. Over vier dagen mag Portugal proberen het karwei thuis te klaren en een EK-ticket te grijpen.

/

Bosnië en Portugal hielden elkaar voor rust in bedwang; dat maakte de wedstrijd er helaas niet al te spannend op. Cristiano Ronaldo loste na bijna een halfuur een schot, dat strandde op een verdediger. Eerder in de wedstrijd had Raul Meireles met een prima volley de reflexen van Asmir Begovic getest. Kort na de kans van Ronaldo kwam Nani net niet bij een steekpass van de sterspeler en haalde een Bosnische verdediger de bal al slidend weg voor diens voeten.

Bosnië, dat in de reguliere kwalificatiecyclus nipt als tweede eindigde achter Frankrijk, stond onder steeds meer druk, maar hield stand. Zo nu en dan waren daar wel harde overtredingen voor nodig; Sejad Salihovic pakte geel en Sanel Jahic kreeg een kaart van Howard Webb nadat hij de Engelse scheidsrechter vroeg om geel voor Portugal te trekken, iets dat Webb overigens ook deed. Na rust zette het spel zich op vergelijkbare wijze voort. Portugal maakte het spel, Bosnië hield tegen en probeerde zo nu en dan zelf een prik uit te delen.

/

Ronaldo zag zijn tweede kans flink naast gaan en was bij tijd en wijle het mikpunt van spreekkoren van de Bosnische aanhang in Zenica. Die scandeerden, net als bij Ronaldo's aankomst op de luchthaven in Bosnië, de naam van Lionel Messi. CR7 slaagde er niet in hen het zwijgen op te leggen met een doelpunt. Bosnië, met Edin Dzeko als belangrijkste wapen in de ploeg, had grote moeite kansen te creëren en stelde thuis behoorlijk teleur.

De spits, het uithangbord van de nationale ploeg, probeerde het één keer van dertig meter; exemplarisch voor zijn wedstrijd, al moet gezegd worden dat hij voorin bijzonder weinig steun ontving. Ibisevic verprutste de kans van de avond op 1-0, door hopeloos naast te schieten. Diezelfde Ibisevic schoot minuten later ook nog eens kansloos over in een één op één-situatie met doelman Rui Patrício. Aan de overzijde oogstte Nani korte tijd later wel weer lof met een actie, maar ook daaruit kwam te weinig voort.

Bezig met laden …