Bosnië sneuvelt na onterecht afgekeurde goal en bal op de paal

Bart Kruyt22 jun 2014, 01:50
Laatst bijgewerkt: 22 jun 2014, 01:50

Op het WK wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van doellijntechnologie, maar wordt het ook niet eens tijd voor de invoering van een videoscheidsrechter, die kan worden ingezet bij discutabele buitenspelsituaties? Bosnië leek zaterdagnacht op voorsprong te gaan komen tegen Nigeria, maar een doelpunt van Edin Dzeko werd onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Het doelpunt dat Peter Odemwingie tien minuten later maakte werd wél goed gekeurd en was goed voor de drie punten voor Nigeria: 1-0. Bosnië kwam in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar Dzeko raakte nu de paal, waardoor zijn ploeg nu kansloos is voor een plek in de volgende ronde.

Nigeria strijdt nog wel mee voor een ticket voor de knock-outfase, maar had tegen Bosnië dus geluk. De Afrikanen begonnen beter aan het duel, met mogelijkheden voor Odemwingie, John Obi Mikel en Ahmed Musa, maar Bosnië kwam na twintig minuten spelen voor het eerst tot scoren. Dzeko ontsnapte aan de aandacht van zijn bewaker, werd op tijd aangespeeld en rondde beheerst af. De grensrechter vlagde echter voor buitenspel, terwijl daar geen sprake van was. Bosnië werd dus bestolen, maar ging na het afgekeurde doelpunt wel beter voetballen. Haris Medunjanin speelde Dzeko kort na het discutabele moment vrij, maar ditmaal kon Vincent Enyeama redden. De keeper keerde ook een schot vanuit de tweede lijn van Miralem Pjanic.

Nigeria had het even moeilijk, maar kwam door een individuele actie van Emmanuel Emenike toch op voorsprong. Een kwartier voor rust snelde Emenike langs Emir Spahic, die naar de grond ging en claimde dat er een overtreding op hem werd begaan. Daar werd echter niet voor gefloten en Emenike vond Odemwingie, die van dichtbij geen moeite had om zijn ploeggenoot bij Stoke City Asmir Begovic te verslaan. De Bosnische spelers beklaagden zich nog bij scheidsrechter Peter O'Leary, maar die zag geen reden om het achttiende doelpunt ooit van Nigeria op een WK af te keuren. Geen enkel Afrikaans land maakte op de WK-eindrondes meer goals dan Nigeria (Kameroen zeventien).

Dzeko kreeg in het restant van de eerste helft nog twee goede kansen om de gelijkmaker binnen te werken, maar ging daar niet goed mee om, waardoor Nigeria met een nipte voorsprong de rust in ging. Beide ploegen kwamen ongewijzigd de kleedkamer uit voor de tweede helft en Bosnië moest natuurlijk de aanval zoeken. Nigeria zakte echter ver in en gaf weinig weg aan Bosnië, dat niet zuiver was in de eindpass. De eerste kans van de tweede helft was dan ook voor de Nigerianen, maar een schot van Michel Babatunde werd gekeerd door Begovic.

Tien minuten na rust besloot Safet Susic om in te grijpen en de bondscoach van Bosnië bracht Vedad Ibisevic, doelpuntenmaker in de wedstrijd tegen Argentinië, als invaller in de ploeg. Hij dook direct na zijn entree op voor Enyeama, die echter op tijd zijn doel uitkwam en een goal kon voorkomen. Aan de overkant had Emenike het duel in het slot moeten gooien, maar hij stuitte op Begovic, die even later ook een schot uit een lastige hoek van de Nigeriaanse uitblinker uit het doel hield. Nigeria bleef hierna de gevaarlijkste ploeg en de gelijkmaker van Bosnië zat er eigenlijk geen moment in: tot in blessuretijd. Dzeko kon de bal controleren en schoot uit de draai goed in, maar via Enyeama belandde de bal op de paal. De WK-debutant is zodoende uitgeschakeld; Nigeria vecht met Iran om het tweede ticket uit Groep F voor de knock-outfase. Argentinië heeft zich al bij de laatste zestien geschaard.