voetbalzone

Bosnische bond blijft nog steeds dwarsliggen in strijd met FIFA

Erik van Dam27 okt 2010, 21:06
Laatst bijgewerkt: 27 okt 2010, 21:06
Advertentie

Bosnië-Herzegovina blijft op ramkoers liggen met wereldvoetbalbond FIFA. Woensdag is naar buiten gekomen dat de nationale bond nog altijd weigert het bestuur te hervormen. Het mondiale orgaan heeft daar al tweemaal op aangedrongen; het wil dat het leiderschap binnen de Bosnische bond wordt teruggebracht naar één president en één vicepresident. Bosnië geeft aan dat verzoek tot nog toe telkens geen gehoor.

Nu is het bestuur nog verdeeld over drie personen van verschillende etniciteiten; de UEFA en FIFA willen dat dit verandert, zoals ook bij andere nationale bonden het geval is. De overkoepelende voetbalbonden dreigden al eerder om alle Bosnische teams uit te sluiten van deelname aan internationaal voetbal, als Bosnië niet wilde luisteren. Dat dreigement heeft blijkbaar te weinig indruk gemaakt op de beleidsbepalers.

“Een individuele president aanstellen zal nooit de steun krijgen van de Republika Srpska”, laat Rajko Vasic, secretatis van de sociaaldemocraten, weten aan persbureau AFP. Vasic benadrukt dat Bosnië-Herzegovina het recht wil behouden op een eigen samenstelling van het bestuur. De etnische verdeeldheid zou het onmogelijk maken om iemand voor te dragen als alleenzittende president. De FIFA en de UEFA achten het van groot belang dat het bestuur niet in handen blijft van personen met verschillende etnische achtergronden. Hiertoe besloot de Bosnische bond in 1995, vlak nadat de Bosnische oorlog tot een eind was gekomen.

Bezig met laden …