Boussoufa: 'Topclubs in België en Nederland zijn gelijk aan elkaar'
TEGELEN - Terwijl in Nederland alle ogen gericht zijn op het WK heeft men bij onze Zuiderburen andere prioriteiten. Anderlecht is de grens overgestoken om in Limburg de voorbereiding op het nieuwe seizoen te starten. De grote vraag is of sterspeler Mbark Boussoufa de landskampioen naar de groepsfase van de Champions League gaat loodsen of dat de primadonna van Paars toch nog kiest voor een buitenlands avontuur.
Door QASIM HAKIM
Tegelen begint zo langzamerhand een vast verblijf voor topclubs te worden. FC Porto, Galatasaray en Feyenoord gingen Anderlecht al voor. De velden van de plaatselijke tweedeklasser Sportclub Irene liggen er op deze broeierige dag zwijgzaam bij. Een kilometer verderop resideren de manschappen Ariël Jacobs in een middeleeuws aandoend kasteel. Het weelderige groen, de gracht en de Engelse tuin zorgen voor een idyllische sfeer zodat rust en arbeid perfect op elkaar zijn afgestemd.
Nederlands- en Franstalige journalisten verzamelen zich voor de persconferentie die gehouden wordt in de sociëteit van de amateurclub. Binnen is op een groot scherm de wedstrijden tussen Slowakije en Italië aan de gang. De wereldkampioen heeft geen schijn van kans tegen de debutant. "Zelfs België zou de Italianen moeiteloos kunnen vervangen", lacht de collega van Het Laatste Nieuws met de blik vervolgens naar buiten gericht. Het is een mooi gezicht. Geen bolide, chauffeur en rode loper, maar een fiets waarop de ster hoogstpersoonlijk arriveert. Boussoufa is geboren in de hoofdstad van het fietsland bij uitstek en voelt zich als een vis in het water op de tweewieler. In Amsterdam liggen zijn roots. "Ik kom nog regelmatig in Amsterdam. Mijn ouders wonen er nog altijd", vertelt de Belgisch Voetballer van het Jaar 2009 en 2010, terwijl hij zijn fiets tegen de reclameborden parkeert.
Via de jeugd van het grote Ajax vertrok hij ooit naar het imposante Chelsea. Een debuut in de Premier League lonkte als aanvoerder van de reserves, maar net op dat moment trok de kersverse eigenaar Roman Abramovich een blik sterren open die de ambities van Boussoufa overspoelden. Het bescheiden AA Gent werd zijn volgende halte. Boussoufa begon al snel te glimmen op de Belgische velden. De parel was niet te houden voor het Jules Ottenstadion. Hij was voorbestemd om als de kleine prins van het Astridpark te gaan toveren. Maar snakt hij soms niet naar erkenning in Nederland? "Nee, de topclubs in België en Nederland zijn gelijk aan elkaar. Het verschil is alleen dat de infrastructuur in Nederland beter is. Mooiere stadions en betere trainingsfaciliteiten. Er is wel interesse geweest vanuit Nederland. Maar als ik bij Anderlecht vertrek dan moet ik me sportief verbeteren. Dan ga ik dus niet naar Nederland."
Hamburger SV en Bayer Leverkusen werden met Boussoufa in verband gebracht. In hoeverre was deze interesse concreet? "Ik ga geen namen noemen, maar er zijn een aantal clubs die interesse hebben getoond. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging, maar daar moeten we wel allemaal beter van worden. Anderlecht gunt mij een transfer, maar er is nog geen club geweest die een officieel bod heeft uitgebracht." De voorkeur van Boussoufa gaat uit naar de Spaanse competitie. Sevilla zou interesse hebben. "De Primera División vind ik de mooiste competitie. Duitsland of Engeland zijn ook oké. Ik speel het liefst in een ploeg die vooruit voetbalt." Dus geen ploeg a la Internazionale? "Waarom niet? Wesley Sneijder doet het daar toch ook goed? Inter heeft in de wedstrijden tegen Barcelona voor een bepaalde tactiek gekozen die winst heeft opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat ze altijd verdedigend spelen. Tegen Bayern München vond ik Inter ook aanvallend goed spelen." Als hem de woorden van coach Jacobs voorgelegd worden, lacht Boussoufa. Hij zou gezegd hebben dat het ‘nu of nooit’ wordt voor de kleine middenvelder. "Onzin. Ik ben pas 25 jaar. Als ik nog een jaar bij Anderlecht blijf wil dat niet zeggen dat ik in een later stadium niet meer getransfereerd kan worden. Dat zou betekenen dat ik geen ambities meer heb. Ik ben eerlijk gezegd niet zo bezig met die eventuele transfer. Ik weet dat ik er klaar voor ben. Als voetballer ben ik de laatste jaren gegroeid. Met name op het tactische en verdedigende vlak, maar alles kan altijd beter." Wat voor prijskaartje hangt er om de nek van Boussoufa? "Dat moet je niet aan mij vragen. Ik kan mezelf geen prijs op het hoofd plakken."
Boussoufa concentreert zich voorlopig dus op Anderlecht. "We hebben de nodige stappen gemaakt afgelopen seizoen. We zijn kampioen geworden en hebben een goede reeks neergezet in de Europa League. Het is nu belangrijk dat we de voorrondes van de Champions League doorkomen. Dat zal ook afhangen van de versterkingen die we nog krijgen. Met Jelle Van Damme hebben we een belangrijke speler verloren." De voormalige verdediger van Ajax koos voor het grote geld in de Premier League en verkaste naar het voor Engelse voetbalbegrippen nietige Wolverhampton Wanderers. "Ik zal niet voor het geld kiezen. Dan was ik twee jaar geleden wel naar de Verenigde Arabisch Emiraten gegaan. Het is ook niet zo dat ik per se in de Champions League moet gaan spelen als ik vertrek. Voetballen in een landelijke topcompetitie is ook mooi en leerzaam."
Internationale ervaring deed Boussoufa inmiddels ook op bij de nationale ploeg van Marokko waar hij vijftien interlands voor heeft gespeeld. Verwacht hij meer Nederlandse Marokkanen te verwelkomen nu Pim Verbeek technisch directeur wordt en voormalig PSV-trainer Erik Gerets is aangesteld als bondscoach? "Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Ik vind hun aanstelling wel een goede zaak. Er gaat veel veranderen. Ik hoop dat het positief gaat uitpakken voor ons. De laatste resultaten waren niet om over naar huis te schrijven. Gerets is een goede en ervaren coach die in verschillende culturen heeft gewerkt. Dat is enorm belangrijk."