Braziliaanse debutant leidt Bulgarije naar overwinning op falende Ronaldo

Daniel Cabot Kerkdijk25 mrt 2016, 22:36
Laatst bijgewerkt: 25 mrt 2016, 22:36

Bulgarije heeft vrijdagavond een verrassende overwinning op Portugal geboekt. Het team van bondscoach Fernando Santos verloor door toedoen van de Braziliaan Marcelinho, die in Leiria zijn debuut voor de Bulgaarse ploeg maakte: 0-1. Vladislav Stoyanov had echter een net zo groot aandeel in de overwinning: de doelman keepte een van de beste wedstrijden in zijn loopbaan en zorgde ervoor dat Bulgarije als winnaar van het veld stapte.

/

Bulgarije had in de eerste helft maar 35 procent balbezit, maar de bezoekers gingen wel met een minimale voorsprong de rust in. Na negentien minuten sloeg het bezoek toe: het was Marcelinho die van de wanorde in de Portugese defensie profiteerde en het leer achter Rui Patricio werkte. Portugal had daarna diverse mogelijkheden om nog voor rust de nadelige marge weg te werken, maar doelman Vladislav Stoyanov viel niet te passeren.

Portugal zocht ook na rust naar een manier om de bal achter Stoyanov te krijgen, maar keer op keer faalden de spelers van Santos. Zelfs een elfmetertrap, twintig minuten voor tijd, werd niet verzilverd. Een voorzet van Pepe ging tegen de hand van Georgiev Bodurov, waarna de dienstdoende arbiter naar de stip wees. Stoyanov keerde de inzet van Ronaldo en ook de rebound eindigde niet in een treffer. In het restant van het duel had Portugal nog diverse keren uitzicht op een treffer, maar Stoyanov hield Ronaldo en Portugal tot de allerlaatste seconde van het scoren af. Dinsdag komt België op bezoek in Leiria.