Brazilië laat België zonder medaille

22 aug 2008, 14:56
Laatst bijgewerkt: 22 aug 2008, 14:56
Brazilië heeft de Olympische frustratie over het mislopen van de gouden medaille, de enige prijs die nog ontbreekt, enigszins weggespoeld met een bronzen plak. De manschappen waren vrijdag in de kleine finale te sterk voor België, dat al in de rust door toedoen van Diego en Jô op een nadelige marge was gezet.

Na twintig minuten spelen leken de Zuid-Amerikanen een uitgelezen mogelijkheid te krijgen om op voorsprong te komen. Een overtreding van Sepp de Roover op Ronaldinho werd echter niet als een strafschop gezien, maar als een schwalbe van de Braziliaan. Eén minuut later was het wel raak. Een mooi opgezette aanval door Hernanes, Rafinha en Diego werd door de laatstgenoemde keurig afgerond.

België zette vervolgens goed druk, maar liet na om op gelijke hoogte te komen. Vooral Maarten Martens mocht zich dit aanrekenen. De middenvelder kreeg een goede schietkans na afleggen van Tom de Mul, maar schoot tegen een verdediger aan. Eén minuut later ging een kopbal van Thomas Vermaelen maar rakelings langs het doel.

Op slag van rust kwam Brazilië tegen de verhouding opnieuw tot scoren. Op aangeven van Ronaldinho testte Ramires de reflexen van Logan Bailly. De doelman keerde de inzet van de Braziliaan half, maar was kansloos op de rebound van Jo.

Na rust was Brazilië met gemak bestand tegen de zeldzame én vergeefse pogingen van de Belgen om een aansluitingstreffer op het scorebord te brengen. Verder dan een afstandsschot van Jan Vertonghen en een inzet van De Roover, die tegen doelman Renan Brito schoot, kwam de ploeg van Jean-François de Sart niet. In de laatste zucht van de wedstrijd bepaalde Jô de eindstand in Shanghai op 3-0.