voetbalzone

Brazilië maakt speelsteden bekend voor omstreden Copa América

Daniel Cabot Kerkdijk02 jun 2021, 08:46
Laatst bijgewerkt: 02 jun 2021, 08:46
Advertentie

Brazilië heeft de speelsteden bekendgemaakt voor de Copa América. Het land heeft een viertal steden aangewezen, nadat de de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL vorige week besloot om het toernooi weg te halen uit Argentinië. De bond gaf geen reden voor de annulering van Argentinië als gastland, maar vermoedelijk heeft dit te maken met de toename van het aantal coronabesmettingen. Even werd er gevreesd dat het toernooi helemaal niet door zou gaan, maar daar heeft de bond vanaf gezien.

In welke stadions het Zuid-Amerikaanse eindtoernooi afgewerkt gaat worden, is nog niet bekend. Wel staat vast dat er dit jaar geen toeschouwers aanwezig zullen zijn. De Copa América vindt plaats in Rio de Janeiro, Brasilia, Cuiabá en Goiânia. Opvallende afwezige in dat rijtje is São Paulo, waar men over de beste infrastructuur beschikt. Gouverneur João Doria liet echter weten niks te voelen voor de organisatie, daar wetenschappers hebben aangetoond dat het toernooi een slechte invloed zou hebben op het aantal besmettingen in het land. Brazilië telt 460.000 coronadoden en is daarmee na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land.

Mochten spelers om gezondheidsredenen niet in actie willen komen tijdens de Copa América, dan heeft de spelersvakbond daar alle begrip voor. "Spelers moeten prioriteit kunnen geven aan hun eigen gezondheid en die van hun familie, zonder het risico te lopen op sancties", aldus de FIFPro. Het oudste voetbaltoernooi ter wereld gaat op 13 juni van start en zal een kleine maand duren. De finale wordt op zaterdag 10 juli gespeeld.

Het besluit om het toernooi in Brazilië te houden bleef overigens niet gevrijwaard van controverse. Op sociale media doen berichten de ronde met de hashtag #NaoVaiterCopa (vrij vertaald: Er komt geen Copa). Het nieuw benoemde gastland kampt nog altijd met de nodige problemen om het coronavirus onder controle te krijgen. Momenteel zijn er meer dan 460 duizend doden en meer dan 16 miljoen besmettingen geregistreerd. Criticasters vragen zich af in welk opzicht Brazilië een beter alternatief is dan Argentinië om het toernooi te organiseren.

Bij de vorige editie in 2019 ging de titel naar gastland Brazilië, dat in de finale met 3-1 te sterk was voor Peru. De Copa América zou eigenlijk vorig jaar zomer worden gespeeld, maar door de coronapandemie werd het toernooi met een jaar uitgesteld. Aan het toernooi doen geen twaalf maar tien landen mee omdat Australië en Qatar, beide uitgenodigd, drie maanden geleden moesten afzeggen wegens veranderingen in hun kwalificatiecyclus richting het WK.

Bezig met laden …