Brazilië steunt Vinícius door te spelen in zwart shirt en verslaat dapper Guinee

Jonathan van Haaster17 jun 2023, 23:35
Laatst bijgewerkt: 17 jun 2023, 23:35

Brazilië heeft zaterdagavond een eenvoudige oefenzege geboekt. In de thuishaven van Espanyol, het Estadi Cornellà-El Prat, werd Guinee met 4-1 verslagen. Na een ietwat gezapige openingsfase scoorden Joelinton en Rodrygo in een tijdsbestek van vier minuten allebei eenmaal. Hoewel Guinee via Serhou Guirassy al snel wat terugdeed, vergrootte Brazilië de voorsprong na rust via Éder Militão en Vinícius Júnior. Laatstgenoemde kreeg het afgelopen seizoen regelmatig te maken met racisme in LaLiga, waardoor Brazilië als steunbetuiging en statement besloot in de eerste helft in een zwart shirt aan te treden. Na rust traden de Zuid-Amerikanen aan in het traditionele gele shirt. Op dinsdag oefent a Seleção opnieuw. In Lissabon is Senegal dan de tegenstander.

Ramon Menezes had enkele verrassingen in huis in zijn selectie. Zo liet de bondscoach der Brazilianen onder meer Raphinha, Antony en Gabriel Jesus thuis. Wél had de keuzeheer ruimte in zijn selectie voor zeven spelers die uitkomen in de Braziliaanse Série A. Tegen Guinee startte de Ederson onder de lat. De verdediging, van rechts naar links, bestond uit Danilo, Militão, Marquinhos en Ayrton Lucas. Joelinton, Casemiro en Lucas Paquetá vormden het middenveld. Spits Richarlison werd geflankeerd door Rodrygo (rechts) en Vinícius Júnior (links). Guinee trad aan met enkele bekende namen. Zo kregen Guirassy (VfB Stuttgart), Naby Keïta (Werder Bremen), Amadou Diawara (Anderlecht) en Mouctar Diakhaby (Valencia) een basisplaats.

Na een weinig verheffende openingsfase kwam Brazilië na een klein half uur spelen op voorsprong. Rodrygo bracht de bal uit een vrije trap bij ex-clubgenoot Casemiro, die de bal over de lijn leek te lopen. Doelman Ibrahim Koné had daar met een uiterste redding een antwoord op, maar kon niet voorkomen dat Joelinton de rebound binnen kon tikken: 1-0. Amper vijf minuten later stond het 2-0. Diakhaby leed slordig balverlies, waardoor Rodrygo vrije doortocht kreeg en kon afronden in de korte hoek: 2-0. Het bleek een uiterst doelpuntrijke fase in de wedstrijd te zijn. Een prima voorzet van Issiaga Sylla belandde op het hoofd van Guirassy, die via een kopbal van dichtbij voor de aansluitingstreffer zorgde: 2-1.

Vlak na rust maakten de Brazilianen er 3-1 van. Een voorzet van Paquetá belandde perfect op het hoofd van de hoogst springende Militão, die Koné kansloos liet met zijn kopbal in de verre hoek: 3-1. Guinee liet ook in de tweede helft zien goed te kunnen voetballen, maar het was Rodrygo die voor het eerste grote gevaar na de 3-1 zorgde. Het schot van de vleugelspeler vanaf de rand van de zestien ging naast. Guinee liet zich andermaal zien en kwam bijna op 3-2 via Seydouba Cissé. Zijn schot werd ternauwernood gekeerd door Ederson, die in de rebound opnieuw handelend moest optreden op een schot van José Kanté. Aan de andere kant faalde Richarlison oog in oog met Koné. In de slotfase werd invaller Malcom in de zestien gevloerd en bepaalde Vinícius Júnior de eindstand vanaf elf meter op 4-1.