Brazilië wint na vertraging maar fans eisen aftreden bondscoach

Daniel Cabot Kerkdijk07 sep 2012, 23:07
Laatst bijgewerkt: 07 sep 2012, 23:07

Brazilië gold als de topfavoriet voor het winnen van de Olympische Spelen, maar in de finale werd verloren van Mexico. De druk op de schouders van bondscoach Mano Menezes is groter dan ooit. Vrijdagavond werd er in een vriendschappelijk duel ternauwernood gewonnen van Zuid-Afrika (1-0). De fans eisten bij de rust het aftreden van Menezes.

Doordat de tenues teveel op elkaar leken, begon de wedstrijd een kwartier later dan gepland. Maar wie sambavoetbal van Brazilië had gehoopt, kwam bedrogen uit. De Zuid-Amerikanen, die voor het eerst sinds 7 juni 2011 een interland in eigen land afwerkten, domineerden wel, maar kregen in het eerste kwart van de wedstrijd nog geen kansen. Neymar was het eerst echt dreigend namens Á Seleção, maar hij mikte in een kansrijke positie ver naast. Even later werd ook een volley van het toptalent gepakt door doelman Itumeleng Khune.

Zuid-Afrika hield uitstekend stand en had het niet veel gescheeld of zij waren met een minimale voorsprong gaan rusten. Siboniso Gaxa vond doelman Diego Alves op zijn weg en datzelfde gold voor Lerato Chabangu met een vrije trap. Brazilië werd bij aanvang van de rust getrakteerd op een hels fluitconcert en het thuispubliek in São Paulo scandeerde Adeus Mano, ofwel Vaarwel Mano. De bondscoach hoopte zijn ploeg op scherp te zetten voor het tweede bedrijf.

Dat lukte niet helemaal, want de eerste kansen waren voor de Afrikanen. Brazilië domineerde wel, maar grote mogelijkheden bleven uit omdat het enorme tempo van Zuid-Afrika gewoonweg niet kon worden bijgehouden. Daarom bracht Menezes Hulk, die onlangs voor miljoenen overstapte naar Zenit Sint-Petersburg, in de ploeg. Hij zorgde met een benutte rebound een kwartier voor tijd voor opluchting in het Estádio Cícero Pompeu de Toledo: 1-0. Ajacied Thulani Serero viel iets voor de beslissende goal van Hulk in.