voetbalzone

‘Brian Brobbey, ik heb een belang: speel Weghorst uit het Nederlands elftal'

Jordi Tomasowa29 jan 2024, 11:30
Laatst bijgewerkt: 24 jul 2024, 19:33
Advertentie

Hugo Borst heeft genoten van het optreden van Brian Brobbey tijdens de competitiezege van Ajax op Heracles Almelo (2-4). De 21-jarige spits was andermaal belangrijk voor de ploeg van trainer John van ‘t Schip door twee goals voor zijn rekening te nemen. Borst is onder de indruk van Brobbey en denkt dat de aanvaller uiteindelijk Wout Weghorst uit de basis kan spelen bij het Nederlands elftal.

De spits van Ajax is al wekenlang op schot. In zijn laatste tien wedstrijden wist hij twaalf keer het net te vinden. De felle kritiek die begin dit seizoen door onder meer bondscoach Ronald Koeman op hem werd geuit vanwege het missen van grote kansen is daarmee razendsnel verdwenen.

Borst is onder de indruk van de momenteel makkelijk scorende Brobbey. “Het zou nog beter kunnen, maar het feit dat hij al weken goed speelt in een slecht elftal is erg knap”, schrijft hij in zijn column voor het Algemeen Dagblad.

Volgens de schrijver en voetbalcriticus is de speelstijl van Brobbey te vergelijken met die van Gerd Müller. “Het heeft er de schijn van dat hij in een goed Ajax de Nederlandse Bomber zou kunnen worden. Der Bomber, ja. Voor Brian Brobbey, van wie bekend is dat hij op YouTube filmpjes kijkt van Didier Drogba, een tip: ‘Tik eens Gerd Müller in.’”

De inmiddels overleden Müller kwam in 62 wedstrijden namens West-Duitsland tot 68 goals, terwijl hij in het shirt van Bayern München liefst 586 doelpunten in 611 wedstrijden noteerde. Müller werd wereldkampioen met die Mannschaft en tevens zeven keer topscorer van de Bundesliga.

“De manier waarop hij ze maakte? Kont erin, wegdraaien, boem. Een beetje zoals jij, maar dan vaker”, richt Borst zich tot Brobbey. “Spitsen die eruitzien als gewichtheffers kunnen scoren als een gek. Hij maakte een jaar of vijftig geleden veertig goals in één seizoen. Ik bedoel, je doet het leuk, maar jij staat pas op dertien goals. Kijk nou - ik bedoel PSV komt eraan - eventjes naar de goals die Gerd Müller maakte. Je kan echt nog wat van hem leren. Jullie hebben als spits veel van elkaar weg.”

Borst hoopt dat Brobbey, die momenteel op één interland namens Oranje staat, er met het oog op het EK in Duitsland van komende zomer in slaagt om een basisplaats te veroveren onder Koeman. “Brian, ik beken. Ik heb een belang, Nederland heeft een belang: speel Weghorst uit het Nederlands elftal. Hij is niet leuk om naar te kijken. Hij is ijdel, maar hij lijkt op een harlekijn. Ik bedoel, het moet er een beetje uitzien in de spits.”

“En voor de camera. Wout is jouw antipool. Zijn knuffelgehalte is 2,3 procent. Is onlangs gemeten. Jij, Brian Ebenezer Adjei Brobbey, zit op 88 procent. We willen jou zien scoren. Ram er eentje in zaterdag tegen PSV! Minstens één. Een poeier, maar liever nog een frommelgoal à la Gerd Müller”, besluit Borst.

Bezig met laden …