voetbalzone

Brille van Rooney verpest debuut Emanuelson voor Fulham

Matthijs van Laar02 feb 2013, 19:33
Laatst bijgewerkt: 02 feb 2013, 19:33
Advertentie

Het is zeer de vraag welke ploeg(en) Manchester United nog van het behalen van de landstitel af kunnen houden. Fulham dacht er zaterdagavond dichtbij te zijn, maar dolf in de slotfase het onderspit tegen de lijstaanvoerder. Wayne Rooney schonk zijn ploeg de enige treffer van de wedstrijd, op het moment dat de defensie van the Mancunians leek te gaan bezwijken onder de druk. Daarmee leidde Martin Jol, die Urby Emanuelson overigens twintig minuten voor tijd zijn debuut liet maken, zijn achtste nederlaag op rij tegen Sir Alex Ferguson.

/

De eerste helft op Craven Cottage had alles, behalve doelpunten. De thuisploeg begon uitstekend en had via Ashkan Dejagah al na vier minuten de leiding kunnen nemen. United herpakte zich vervolgens en had veel pech. Eerste raakte Patrice Evra namelijk de lat, waarna de bal via tegenstander Brede Hangeland niet veel later eveneens op de dwarsligger boven Mark Schwarzer plofte. Niet dat Fulham in de tussenliggende minuten geen gevaar stichtte: ook Bryan Ruiz vond met zijn inzet het aluminium. David de Gea wist zich al geklopt, maar zag dus tot zijn opluchting hoe de bal achter hem via de paal buiten het doel bleef.

De kansen bleven echter komen. Dejagah toonde zich wederom dreigend en Wayne Rooney stuitte ook op het nodige ongeluk. Eerst verdween zijn schot door de benen van een tegenstander rakelings naast en niet veel later mikte hij, geheel in stijl, de bal eveneens op de lat. Het was het laatste sportieve hoogtepunt van de eerste 45 minuten, die nog wel iets langer duurde dan gepland. Uit het niets vielen namelijk alle lichtmasten op Craven Cottage uit. Binnen vijf minuten was het euvel echter verholpen en konden de ploegen de resterende tijd volmaken.

/

Na de onderbreking was aanvankelijk het beduidend minder opwindend. Kansen waren schaars en waar Schwarzer en De Gea voor rust goed op hun hoede moesten zijn, konden zij in het tweede gedeelte van de wedstrijd voornamelijk van een afstandje toezien hoe de overigen twintig spelers elkaar bevochten tussen de twee zestienmetergebieden. Wel was Robin van Persie nog een keer dreigend, maar Chris Baird voorkwam dat de topscorer van de Premier League ploeggenoot Nani in stelling kon brengen. Het gevaar was daarmee verijdeld.

Na 68 minuten spelen liet Jol landgenoot Emanuelson voor het eerst zijn opwachting maken in het shirt van Fulham. De recente aanwinst was er nog bijna getuige van hoe zijn nieuwe ploeg alsnog met de winst aan de haal ging. Sascha Riether stuitte echter op De Gea, waarna Ruiz de rebound niet op doel kreeg. Ook een uitstekende combinatie tussen Damien Duff en Ruiz leidde niet tot de gewenste treffer: de inzet van Dejagah kon op het laatste moment worden weggewerkt door Evra, die niet veel later hoe collega Rafael hetzelfde deed met een inzet van andermaal Ruiz. Ondanks die druk van de thuisploeg, waren het de bezoekers die scoorden. Een lange trap van De Gea belandde bij Rooney, die vervolgens richting doel liep en knap afrondde. Die voorsprong gaf United, mede dankzij Van Persie, niet meer uit handen. De Nederlandse spits haalde in blessuretijd nog een inzet van Philippe Senderos van zijn eigen doellijn.

Bezig met laden …